Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

  • Maand
  • Jaar

Blaise Pascal Magazine

Geplaatst door: Frans Peeters op 16 februari 2019 om 11:05:29

Blaise Pascal Magazine De Delphi liefhebbers wil ik graag nog een keer wijzen op het Blaise Pascal Magazine en de website die daar bij hoort: www.blaisepascalmagazine.eu/. Binnenkort (op 9 maart) is er weer een Blaise Pascal Meetup in IJsselstein. Als je doorklikt op de website zul je zien dat er ook een Delphi Academy is waar je gratis kunt leren werken met Delphi. De grote man achter deze organisatie is Detlef Ove..

Lees meer...

School met informatica in de buurt van Zwijndrecht gezocht

Geplaatst door: Dick van Eekelen op 15 februari 2019 om 09:27:15

Beste collega's,
Het MT van mijn school wil de opleiding informatica voor onze VO-school  (Havo/VWO) in Zwijndrecht (ZH) gaan aanbieden. Ter voorbereiding willen we graag bij een school op visite die van 1 t/m 6 dit al heeft opgezet om zo een beeld te krijgen van wat het precies voorstelt en de consequenties die daar dan uit volgen. 
Is er iemand binnen deze omgeving die ons een ..

Lees meer...

Presentaties Lesmateriaal SQL van Bart Brink

Geplaatst door: Frans Peeters op 14 februari 2019 om 18:42:30
bartbrink download bestand

Bart Brink stuurde me de presentaties die hij gemaakt heeft voor het lesmateriaal van https://sql.informaticavo.nl.

remove.bg

Geplaatst door: Frans Peeters op 14 februari 2019 om 18:15:25

remove.bg In de Computer Idee werd een aardige gratis tool besproken om afbeeldingen transparant te maken:  www.remove.bg/. Met slechts enkele klikken kun je een portret uploaden en dan wordt dat portret vrijstaand gemaakt. Het werkt enkel met mensen, je kunt dus geen afbeeldingen transparant maken waar geen personen op staan. Ik leer dat mijn leerlingen met PhotoShop en refine edge maar de res..

Lees meer...

Leraren slaan alarm: scholen stoppen met informatica in de bovenbouw

Geplaatst door: Frans Peeters op 13 februari 2019 om 17:09:53
hfd download bestand

Leraren slaan alarm: scholen stoppen met informatica in de bovenbouw Scholen staan onder toenemende druk om het keuzevak informatica in de bovenbouw te schrappen. Ze vinden het vak wel belangrijk, maar kunnen amper docenten vinden. Dat is zorgelijk, zeggen leraren, want het belang van het vak neemt alleen maar toe.
'Informatica gaat niet alleen over programmeren, maar ook over sociale media, informatieverwerking, privacy en versleuteling', zegt opleider Derk P..

Lees meer...

Gratis Autodesk programma's voor het onderwijs

Geplaatst door: Frans Peeters op 13 februari 2019 om 09:18:23

Gratis Autodesk programma's voor het onderwijs Twee van mijn leerlingen in 6 vwo gaan hopelijk bouwkunde studeren. Er is een numerus fixus in Delft en ze staan ook ingeschreven in Eindhoven. Ze hebben al uitgebreid met SketchUp gewerkt maar ze wilden meer. Ik heb contact opgenomen met Autodesk en het blijkt dat onderwijskundige instellingen geheel gratis de beschikking kunnen krijgen over software van Autodesk, dus bijvoorbeeld Autocad, Fu..

Lees meer...

Instruct Inspiratiedag 2019

Geplaatst door: Frans Peeters op 08 februari 2019 om 17:40:43

Instruct Inspiratiedag 2019 Zoals bekend organiseert Instruct op woensdag 17 april 2019 de Inspiratiedag vo. Hier komen docenten informatica en docenten digitale vaardigheden samen om zich te laten inspireren en informeren. Er zijn workshops en 's middags worden ook de iAwards uitgereikt. Dat zijn prijzen voor de beste profielwerkstukken gemaakt voor het vak informatica.De uitgebreide informatica staat hier.

Night of the Nerds 2019

Geplaatst door: Frans Peeters op 07 februari 2019 om 08:37:11

Night of the Nerds 2019 Het is nog zo'n drieneenhalve maand te gaan tot de 2019-editie van Night of the Nerds op dinsdag 21 mei. De eerste programmaonderdelen staan al op de site en er kunnen al (voor scholen GRATIS) tickets besteld worden via deze link, door je reservering te starten met het invullen van de promotie code "Scholen". Als je als school in de buurt van Eindhoven zit, is dit een mooie excursie.

Raspberyy Pi Competitie

Geplaatst door: Frans Peeters op 06 februari 2019 om 20:00:08

Raspberyy Pi Competitie Peter Tolen wees me op een artikel bij AG Connect over een wedstrijd met de Raspberyy Pi in het onderwijs. PA Consulting heeft in Engeland de Raspberry Pi competitie de afgelopen vijf jaar met veel succes georganiseerd. Nu gaat de competitie ook voor het eerst in Nederland plaatsvinden, in samenwerking met House of Digital.

Hands-on Physical Computing

Geplaatst door: Frans Peeters op 05 februari 2019 om 15:13:11

Hands-on Physical Computing Geachte collega,
Zoals u weet wordt komend schooljaar het nieuw examenprogramma informatica ingevoerd. Om u alvast in de gelegenheid te stellen om kennis te maken met n van de keuzemodules, Physical Computing, organiseert het Radboud Pre-University College of Science op 20 maart a.s. een netwerkbijeenkomst voor informaticadocenten.
Tijdens deze bijeenkomst gaat u hands-on aan de slag met..

Lees meer...

Masterclass Big Data

Geplaatst door: Frans Peeters op 05 februari 2019 om 15:11:14

Masterclass Big Data Scholieren die meer willen weten over Big Data en het bijbehorende programmeermodel van Google kunnen op dinsdag 19 maart deelnemen aan de masterclass Big Data op de Radboud Universiteit. Voor meer informatie en inschrijvingen zie de website van het Radboud PUC of Science.

Wat weet Google van je?

Geplaatst door: Frans Peeters op 02 februari 2019 om 16:56:19

Wat weet Google van je? Vandaag een uitgebreid artikel in mijn regionale krant over de manier waarop Google omgaat met uw gegevens. Als je dat artikel leest, val je van de ene verbazing in de andere. Het is nog gekker dan je al denkt, want Google weet werkelijk alles van je. Je kunt controleren wat Google van je weet door naar myactivity.google.com te gaan. Je krijgt dan precies te zien wat Google van je weet. Je kun..

Lees meer...

Lesmateriaal micro:bit Community

Geplaatst door: Frans Peeters op 01 februari 2019 om 19:18:52
microbit download bestand

Lesmateriaal micro:bit Community In de vierde klas ben ik begonnen met de micro:bit. Eerst laat ik ze een beetje spelen met het fantastische lesmateriaal van de micro:bit community. Toegegeven: het is eigenlijk te makkelijk maar voorlopig zijn ze daar nu al meer dan een week mee bezig. Ze leren snel omgaan met de Blockly editor. Daarna wil ik overgaan op het programmeren van de micro:bit met micro Python en de Mu editor. Mijn l..

Lees meer...