Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

  • Maand
  • Jaar

Wetenschappelijke artikelen over informatica onderwijs

Geplaatst door: Frans Peeters op 16 november 2017 om 16:35:21

Wetenschappelijke artikelen over informatica onderwijs De afgelopen week heb ik wat wetenschappelijke publicaties bekeken over onderwijs in informatica. In Nederland hebben Nico Diepen, Natasa Grgurina, Jos Tolboom en de Italiaanse Mara Saeli bijvoorbeeld over informatica geschreven. Een andere interessante publicatie is er een van Vania Guerra uit 2015. Zij heeft in vijftien landen onderzocht hoe het er voor staat met het onderwijs in informatica..

Lees meer...

Best Paper Award op ISSEP 2017 naar Nederland!

Geplaatst door: Frans Peeters op 15 november 2017 om 22:06:14

Op de ISSEP 2017 in Finland deze week hebben Natasa Grgurina, Erik Barendsen, Cor Suhre, Klaas van Veen en Bert Zwaneveld de Best Paper Award gewonnen met: Investigating Informatics Teachers' Initial Pedagogical Content Knowledge on Modeling and Simulation. Dat is een hele mooie trofee op zo'n internationale conferentie!


Gebruikersdag INFORMATICA-Actief

Geplaatst door: Frans Peeters op 12 november 2017 om 11:13:17

Gebruikersdag INFORMATICA-Actief Op vrijdag 9 februari 2018 organiseert INFORMATICA-Actief in samenwerking met het bedrijf Shapeways NL (3D-printing) een gebruikers-/studiedag in Eindhoven. Er is plaats voor 40 deelnemers.
Aanmelden kan via www.informatica-actief.nl.

Gratis Cursus Python van Pieter Spronck

Geplaatst door: Frans Peeters op 10 november 2017 om 14:35:22

Gratis Cursus Python van Pieter Spronck Pieter van der Hoeven wees me op De Programmeursleerling / The Coder's Apprentice van Pieter Spronck. Het is een pdf waarmee je Python kunt leren ook al weet je nog helemaal niets van programmeren. Pieter is hoogleraar op de Universiteit van Tilburg en hij gebruikt de cursus voor non-informatica studenten. Je kunt alles gewoon downloaden vanaf zijn website: www.spronck.net.

Call for Papers IPON 2018

Geplaatst door: Frans Peeters op 10 november 2017 om 14:15:51

Call for Papers IPON 2018 Ook voor de IPON 2018 kun je voorstellen indienen om een presentatie te houden. Dat doe je via deze link: www.ipon.nl/cfp/
De best scorende sessies zijn meestal praktijkcases vanuit het onderwijs zelf. Een tijdslot bedraagt 30 minuten. Het insturen van meerdere voorstellen is toegestaan.
Stuur je aanmelding in voor 20 november 2017. Alleen voorstellen die zijn ingestuurd met de Call for P..

Lees meer...

Call for Proposals NIOC 2018

Geplaatst door: Frans Peeters op 10 november 2017 om 13:47:31
spelregels-presentatie-indienen-NIOC download bestand

Call for Proposals NIOC 2018 Al eerder berichtte ik over de NIOC 2018 (Nederlands Informatica Onderwijs Congres) op 6 en 7 maart 2018 in Leeuwarden. Jos Tolboom zit in de programmacommissie en hij gaat de voorstellen voor presentaties voor het voortgezet onderwijs beoordelen. In verband met het nieuwe examenprogramma voor informatica in de bovenbouw is de NIOC een ideale gelegenheid om te laten zien waar we staan. Hij zie..

Lees meer...

i&i Praktijkdag

Geplaatst door: Frans Peeters op 09 november 2017 om 22:21:34

i&i Praktijkdag Waar zijn de tijden gebleven toen we nog met honderden deelnemers in Lunteren op de hei zaten en zelfs overnachtten om een tweede dag van de I&i Conferentie mee te maken? Hoe anders was dat vandaag bij de conferentie? Ik heb het nog nooit zo mager meegemaakt eerlijk gezegd. Wat waren er weinig deelnemers zeg. Waar het aan ligt, is niet helemaal duidelijk. De inhoud van het programma ... Da..

Lees meer...

WiPSCE 2017

Geplaatst door: Frans Peeters op 08 november 2017 om 19:20:52

WiPSCE 2017 Vandaag was ik op de WiPSCE 2017 conferentie in Nijmegen. Bij de keynote door Aman Yadev hoorde ik al enkele goeie dingen voor informatica docenten. Aman is van de Michigan State University waar hij o.a. werkt aan de opleiding en na- en bijscholing van docenten informatica. Daarbij maakt hij erg veel gebruik van online materiaal. Kijk maar eens op www.pd4cs.org. De afkorting staat voor Profess..

Lees meer...

Toets micro:bit

Geplaatst door: Frans Peeters op 07 november 2017 om 21:59:38

Toets micro:bit In de afgelopen toetsweek had ik ook een toets voor de micro:bit. Vier opgaven voor 100 minuten. De toets is te vinden op de Toetsen pagina in de categorie micro:bit. In de toets de vier opdrachten, voorbeelduitwerkingen, een voorbeeld van een flowchart in draw.io die ook ingeleverd moest worden en een Flowgorithm bestand als demo voor opgave 3. De toets wordt gemaakt na een mini-cursus die ik..

Lees meer...