Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

Keynote Henk van Ess over Google

Geplaatst door: Frans Peeters op 07 november 2009 om 08:53:38

De keynote op de eerste dag van de i&i conferentie was van Henk van Es. Henk is vooral bekend van www.voelspriet.nl en een autoriteit op het terrein van zoeken op het internet. Hij had het over de mythes rondom Google en zijn pleidooi was dat je niet aleen maar met Google moet zoeken. Als je je zoekactie combineert met Yahoo en Bing komen daar waarschijnlijk grote aantallen unieke resultaten bij.
Zoals je weet is Google manipuleerbaar. Het is een tijdje sport geweest Googlebombs te maken. Als je dan bepaalde zoektermen invoerde, kwam je bij een bekende persoonlijkheid uit. Voorbeelden zijn "miserable failure" (Bush), "raar kapsel" (Balkenende) en "more evil than satan himself" (Gates). Een toprank kun je ook gewoon kopen bij Google, dat is bekend.
Wat je jezelf ook moet realiseren is dat er 135 verschillende Googles in verschillende talen over heel de wereld zijn. Als je zoekt naar "Stormfront" op de Duitse Google, dan krijg je andere resultaten dan wanneer je dat zou doen in de Nederlandse Google. Als je wil zoeken in de grote Google die niet landgebonden is, moet je naar www.google.com/ncr gaan. De afkorting ncr staat voor "no country region".
Ook is het soms verstandig te zoeken in de taal die direct te maken heeft met het onderwerp. Als je zoekt naar een gedetailleerde kaart van de voormalige DDR, dan kun je beter "karte" gebruiken in plaats van "kaart". Als je zoekt naar sollicitatiebrieven, dan ga je niet als zoekterm "sollicitatiebrief" gebruiken maar begin je met een string zoals bijvoorbeeld "Hierbij solliciteer ik naar" en dan bijvoorbeeld als optie filetype:doc erachter zodat je alleen maar Word documenten krijgt. Die opties zijn heel handig. Stel dat je alleen maar wil zoeken naar iets op een bepaald domein, dan kan dat ook. Als je enkel wil zoeken naar "i&i" op www.informaticavo.nl, dan gebruik je "i&i inurl:informaticavo". Al met al denk ik dat het voor het gros van de aanwezigen een zeer leerzame keynote was. Ik heb er in ieder geval wel van genoten.