Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

Docentennetwerk Informatica Radboud

Geplaatst door: Frans Peeters op 23 december 2016 om 19:29:10

Docentennetwerk Informatica Radboud De Radboud Pre-University College of Science brengt, onder leiding van Renske Smetsers, docenten informatica uit de regio bij elkaar in een informatica docentennetwerk. Op een informele manier presenteren ze ontwikkelingen in het vakgebied en hebben het hier met elkaar over. Het netwerk is bedoeld als regionale vaksectie, omdat er op de meeste scholen slechts n informatica docent is.

Doelstellingen
Het docentennetwerk heeft de volgende doelstellingen:
    Contact en uitwisseling tussen docenten bevorderen
    Op veel scholen is er slechts n docent informatica. Simpel gezegd moet deze docent alles in zijn/haar eentje uitzoeken. Contact met docenten op andere scholen kan dan waardevol zijn. Het netwerken heeft een belangrijke rol in de bijeenkomsten en eventuele activiteiten naast de bijeenkomsten. Dat wil zeggen informeel uitwisselen van materiaal en ervaringen, presentaties van lesideen van deelnemende docenten, bespreken van vragen van docenten, etc. De concrete agenda hiervan wordt gestuurd door de docenten.
    Nieuwe, relevante onderwerpen uit de informatica bespreken
    Een ander deel van de bijeenkomsten wordt ingevuld vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen. We kunnen dan denken aan een lezing of workshop over een nieuw onderwerp uit de informatica, dat voor docenten relevant is (wanneer mogelijk zelfs direct bruikbaar in de klas). Mogelijke onderwerpen zijn een inleiding op nieuwe programmeertools, ontwikkelingen op het mobiele platform, security en vele andere. Wanneer mogelijk wordt er materiaal uitgedeeld.
    Discussieforum vormen over de ontwikkelingen in het vak
    Vorig jaar startte een commissie die de eindtermen voor het vak informatica gaat herzien. In het netwerk kunnen we deze ontwikkelingen ter discussie stellen. Mogelijk kunnen we als netwerk een rol spelen in deze ontwikkelingen.
    Inventariseren van behoefte aan vakinhoudelijke nascholing
    Op de bijeenkomsten van het docentennetwerk willen we de behoefte aan nascholing peilen. Voor veelgevraagde onderwerpen kunnen we een uitgebreidere nascholing opzetten. Een voorbeeld hiervan is de cursus Algoritmisch Denken met Greenfoot.
Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan het deelnemen aan het docentennetwerk. Er zal bij elke bijeenkomst worden gezorgd voor een envoudige maaltijd (gratis).
Eventuele reiskosten zijn voor eigen rekening.
Meer weten? Voor meer informatie kunt u mailen met Renske Smetsers.
renske.smetsers@science.ru.nl