Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

WiPSCE 2017

Geplaatst door: Frans Peeters op 08 november 2017 om 19:20:52

WiPSCE 2017 Vandaag was ik op de WiPSCE 2017 conferentie in Nijmegen. Bij de keynote door Aman Yadev hoorde ik al enkele goeie dingen voor informatica docenten. Aman is van de Michigan State University waar hij o.a. werkt aan de opleiding en na- en bijscholing van docenten informatica. Daarbij maakt hij erg veel gebruik van online materiaal. Kijk maar eens op www.pd4cs.org. De afkorting staat voor Professional Development for Computer Science en de org extensie geeft al aan dat het compleet open source is. Je kunt daar registreren en gewoon alles downloaden. Er zit best bruikbaar materiaal bij voor ons. Ik heb bijvoorbeeld met veel plezier het stukje over algoritmes doorgenomen en daar zitten echt leuke voorbeelden bij.
Stel je hebt acht koffers en er is n koffer lichter dan de andere zeven koffers. Vind de lichtste koffer met een weegschaal in zo weinig mogelijk stappen. Dan zou je denken dat je daar drie stappen voor nodig hebt, maar het kan dus in twee stappen! Lees maar eens na.
Bij binnenkomst kregen alle deelnemers al een reader met daarin alle papers van alle sprekers en in de lange treinreis terug naar huis heb ik daar even doorheen gebladerd. Er zitten prima artikelen bij, bijvoorbeeld eentje van tien pagina's over het gebruik van de micro:bit op Engelse scholen.
Er waren niet veel bezoekers op de conferentie, ik denk zo ongeveer 50. Maar ze kwamen wel uit alle hoeken van de wereld en het is echt een meeting van en voor wetenschappers. Volgende week trekt dit circus naar Finland waar de ISSEP 2017 plaatsvindt. Erik Barendsen zit ook daar weer in de organisatie en Ebrahim Rahimi zal er een sessie verzorgen gebaseerd op onderzoek wat hij o.a. op het Ostrea Lyceum heeft gedaan. Zijn presentatie gaat over misconceptions in flowcharts.
Op de foto Renske Smetsers tijdens haar presentatie genaamd: Problem Solving and Algorithmic Development with Flowcharts.