Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

Nascholing voorjaar 2018 in Zuid-Holland

Geplaatst door: Martin Bruggink Bruggink op 07 februari 2018 om 11:56:08

De gezamenlijke btasteunpunten in Zuid-Holland organiseren komende periode enkele nascholingsactiviteiten

 

Wo 14 maart, 16.00 uur, Nascholing vernieuwd examenprogramma informatica

Di 27 maart, 16.00 uur, Nascholing algoritmen en grondslagen informatica met unplugged activiteiten

Di 24 april (1e bijeenkomst), 16.00 uur, PLG nieuwe informatica

 

Nascholing vernieuwd examenprogramma informatica

Vanaf schooljaar 2019-2020 gaat het nieuwe examenprogramma informatica havo/vwo in. Binnenkort verschijnt de eerste versie van de handreiking, ontwikkeld door SLO. Scholen kunnen nu al beginnen met het implementeren van het nieuwe examenprogramma. Tijdens deze bijeenkomst voor informatica-docenten laten we voor de kerndomeinen (B t/m F) voorbeelden zien van lesmateriaal en (toets)opgaven die hierbij aansluiten. We leggen daarbij vooral nadruk op nieuwe onderdelen van het examenprogramma. Daarnaast is er ruimte om materialen met elkaar uit te wisselen.

Zie: http://regionaalsteunpuntzuidholland.nl/cursussen/nascholing-nieuwe-examenprogramma-informatica/

 

Nascholing algoritmen en grondslagen informatica met unplugged activiteiten

Vanaf schooljaar 2019-2020 gaat het nieuwe examenprogramma informatica havo/vwo in. En van de grootste wijzigingen daarin is domein B over grondslagen. Veel van de onderdelen uit dit domein kunnen in de les worden behandeld zonder gebruik van computers, met behulp van unplugged activiteiten. Deze activiteiten bieden docenten een handvat om leerlingen op een actieve manier de kracht van informatica te laten ervaren. Het gaat om lesactiviteiten waaraan geen computers te pas komen en waarbij de nadruk ligt op concepten zoals algoritmen en datastructuren. Leerlingen leren op een efficinte wijze over deze concepten en krijgen zo inzicht in de werking van de ICT in de wereld om hen heen. Twee studenten van de lerarenopleiding TU Delft doen onderzoek naar deze unplugged activiteiten. Zij zullen deelnemers benaderen om hierin te participeren.

Zie: http://regionaalsteunpuntzuidholland.nl/cursussen/nascholing-algoritmen-en-grondslagen-informatica-met-unplugged-activiteiten/

 

PLG Nieuwe informatica

Vanaf schooljaar 2019-2020 gaat het nieuwe examenprogramma informatica havo/vwo in. Daarom starten we een Professionele Leergemeenschap (PLG) Nieuwe Informatica. Deze bestaat uit 5 tot 10 informatica-docenten. Op basis van de behoeften van deze docenten wordt vormgegeven aan de PLG. Er is veel ruimte om ideen en materialen met elkaar uit te wisselen. Waar nodig wordt expertise van buiten gezocht. De focus ligt daarbij op de nieuwe onderdelen in het vernieuwde informatica-examenprogramma.

Zie: http://regionaalsteunpuntzuidholland.nl/cursussen/plg-nieuwe-informatica/