Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

Toets microbit en Flowgorithm

Geplaatst door: Frans Peeters op 31 maart 2019 om 15:31:44

Toets microbit en Flowgorithm

Bij een schaaktoernooi doen negen spelers mee en er is afgesproken dat iedereen tegen iedereen speelt. Iedereen speelt dus acht wedstrijden en om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen speelt iedereen vier keer met zwart en vier keer met wit. Dat is bij het schaken wel zo eerlijk, want met wit heb je een licht voordeel: de speler met wit mag beginnen en kan zo min of meer bepalen welke opening er komt.
De arbiter wil graag een programma waarmee hij kan bepalen wie welke kleur heeft tegen welke tegenstander. Het schema van de kleuren gaat er uiteindelijk uitzien zoals het voorbeeld hiernaast. De eerstgenoemde speler heeft wit. Dus als er staat 2 - 9 dan speelt speler 2 met wit tegen nummer 9 met zwart.

Zo begint de toets die ik heb gemaakt om een blok Flowgorithm / Python / micro:bit in 4 vwo af te sluiten. Nu ik de toets heb nagekeken vind ik dat ik te veel heb weggegeven en de leerlingen te veel aan het handje heb gehouden. Daardoor was de toets te makkelijk ...
Ik heb hem nu omgeschreven naar een havo versie en een vwo versie. In de havo versie wordt de leerling helemaal aan het handje meegenomen en moeten er stap voor stap dingen gedaan worden aan de hand van de aanwijzingen. In de vwo versie moet er flink worden nagedacht over hoe ze het probleem gaan oplossen. Twee uitersten maar je kunt heel simpel de toets ombouwen door zaken weg te halen of toe te voegen. Deze toets is ook eenvoudig om te bouwen tot een PHP opdracht.

De toets is te vinden op de Toetsen pagina bij de sectie micro:bit.