Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

Stuur je computerprogramma naar de ruimte

Geplaatst door: Frans Peeters op 05 juni 2019 om 20:52:43

Stuur je computerprogramma naar de ruimte Ongeveer een jaar geleden heb ik een bericht geplaatst over Astro Pi. Er waren dit jaar meer dan 70 aanmeldingen. Volgend jaar gaan ze weer Astro Pi organiseren. De data zijn al bekend. Zie hieronder het bericht dat ik opgestuurd kreeg.
Met de Astro Pi challenge krijgen leerlingen de unieke kans om een computer in het Internationale Ruimtestation te programmeren. De Astro Pi is een Raspberry Pi met sensoren en een camera aan boord van het ISS. Kinderen leren een paar eenvoudige programmeerregels voor de Astro Pi. Daarna bedenken en schrijven ze zelf een programma en uploaden die naar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Er zijn twee missies. Bij Mission Zero schijven de leerlingen een programma waarbij de Astro Pi de temperatuur uitleest en weergeeft op het scherm. Mission Zero loopt van 11 september 2019 tot 20 maart 2020. Bij Mission Space Lab bedenken de leerlingen zelf een onderzoek dat met de sensoren of de camera van de Astro Pi uitgevoerd kan worden. Van 11 september tot 25 oktober 2019 kunnen de leerlingen een voorstel schrijven. Het programma sturen ze dan in februari 2020 richting het ISS.

Ga naar www.ruimtevaartindeklas.nl/astropi voor meer informatie.

YouTube