Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

Lyceo Codeklas

Geplaatst door: Frans Peeters op 20 september 2019 om 09:49:30

Lyceo Codeklas

Ik kreeg een persbericht van Lyceo. Ik had er nog nooit van gehoord eerlijk gezegd maar een aantal van onze lezers vast wel. Zij hebben ook een Lyceo Codeklas. Maar het persbericht ging over het InspireU Codecamp. Pre-U van de Universiteit Twente organiseert in de herfstvakantie (van 21 t/m 25 oktober), in samenwerking met onderwijsondersteuner Lyceo, de eerste editie van het InspireU Codecamp. Leerlingen uit 4, 5 of 6 vwo met interesse in programmeren verdiepen zich een week lang in de wereld van het programmeren. Leuk! Hieronder de rest van het persbericht.

InspireU Codecamp: leer de taal van de toekomst spreken
Het is misschien wel d taal van de toekomst: programmeertaal. En dan is het waardevol dat je die goed onder de knie hebt. Pre-U van de Universiteit Twente organiseert in de herfstvakantie (van 21 t/m 25 oktober), in samenwerking met onderwijsondersteuner Lyceo, de eerste editie van het InspireU Codecamp. Leerlingen uit 4, 5 of 6 vwo met interesse in programmeren verdiepen zich een week lang in de wereld van het programmeren.

De taal van de toekomst
Bijna overal waar je komt, kom je wel iets tegen dat op de n of andere manier programmeertaal bevat: van grote imposante machines en apparaten tot het mobieltje waarmee je belt en berichten naar je vrienden en familie stuurt. En met de oprukkende technologie wordt dat alleen maar meer. Dan is het handig als je iets begrijpt van wat er binnen in al die systemen gebeurt. En dat je zelf ook leert hoe je zelf de taal van de computers kan spreken (en schrijven).

Het programma
Tijdens het vijfdaagse evenement gaan de leerlingen aan de slag met het bedenken, maken en testen  van hun eigen game. Ze leren hoe de logica van computers in elkaar zit, hoe ze algoritmes kunnen begrijpen maar ook hoe je ze zelf moet creren. En hoe je vele variabelen zo moet ordenen dat een apparaat precies dat doet wat jij graag wil. Aan het eind van de week kunnen ze met trots hun eigen gebouwde game presenteren aan een jury van experts, hun ouders en hun mededeelnemers in het Virtual Reality-Lab van de UT. Lyceo heeft het lesmateriaal voor het Codecamp ontwikkeld.

Onderwijs in festivalstijl
Het kamp is opgezet als een festival: een uniek concept waarbij de lessen worden afgewisseld met diverse leuke activiteiten. Tijdens een bijzonder werkbezoek aan FC Twente gaan de leerlingen de strijd aan met de eSporters van FC Twente en krijgen ze een rondleiding. Ook wordt er een wetenschapsquiz gehouden en ontdekken de leerlingen bijzondere sporten als klimmen en zwerkbal. Met behulp van een city game wordt de Enschedese binnenstad verkent en de week sluit met een spetterend eindfeest.

De hele week worden de leerlingen begeleid door studenten van de Universiteit Twente en Lyceo, die ze meenemen in de wereld van programmeren en tegelijkertijd een kijkje geven in het studentenleven. Het is ontzettend leuk om dit kamp te organiseren. De begeleiders zijn enthousiast en kunnen hun eigen kennis over programmeren overbrengen aan de leerlingen,  aldus Lauren Kerkhof en Annemiek Balt, studentcordinatoren van het Codecamp. Je leert op een andere manier naar problemen en oplossingen kijken en het is ontzettend tof om te zien hoe iets dat je bedenkt er dan daadwerkelijk uit komt te zien. 

Meer informatie is te vinden op de website. Leerlingen die met een vriend of vriendin komen, krijgen korting op de ticketprijs.

Over Pre-U
Pre-U is ht Pre-University programma van de Universiteit Twente. Wij willen toekomstig wetenschappelijk talent, varirend van zowel basisschoolleerlingen als (internationale) middelbare school leerlingen, op een al jonge leeftijd kennis laten maken met wetenschap en technologie. Via onze activiteiten proberen we leerlingen een ervaring te bezorgen die een betekenisvolle indruk achterlaat. We helpen hen te ontdekken wat ze leuk en interessant vinden, waarna we ze stimuleren hun talent hierin verder te ontwikkelen. Meer info: www.utwente.nl/pre-u.

Over Lyceo
De missie van Lyceo is om leerlingen alle ondersteuning te bieden voor een bloeiende schooltijd. Want een onbezorgde schooltijd, dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is meer ondersteuning nodig: uitleg bij dat lastige vak, hulp bij het plannen van huiswerk of persoonlijke support in die spannende examentijd. Maar op een school met honderden leerlingen is individuele begeleiding door de docent niet altijd mogelijk. Daarom is Lyceo er met extra persoonlijke aandacht voor iedere leerling. Lyceo verzorgt onder meer huiswerkbegeleiding, bijles, examentraining, lente- en zomerscholen  en codeerklassen,

Kalender

17-9-2020
The Quantum Quest - 1

24-9-2020
The Quantum Quest - 2

26-10-2020
NIOC 2020

21-4-2021
Instruct Inspiratiedag

Bekijk de kalender

Poll

Login om te stemmen

Bekijk poll archief

Nieuwsbrief

Er zijn nog geen nieuwsbrieven.

Sponsors