Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

En nu gaan we er vandoor!

Geplaatst door: Frans Peeters op 25 september 2019 om 19:35:55

En nu gaan we er vandoor!

Afgelopen maandag 23 september hebben we feestelijk gevierd dat per 1 augustus 2019 het nieuwe examenprogramma informatica van kracht is. Alle havo- en vwo-scholen in Nederland die dit keuze-examenvak aanbieden, moeten dan lesgeven volgens dit nieuwe programma. Er zijn al veel interessante inhoudelijke sessies geweest. Nu vonden de Vereniging i&i en SLO dat het tijd was voor een feestje. Dat feestje was trouwens inhoudelijk genoeg om mee te tellen voor je vakinhoudelijke scholing.
De middag werd geopend door een vraaggesprek tussen Alida Oppers van het Ministerie van OCW en Jos Tolboom van het SLO. Alida is directeur-generaal directie basis en voortgezet onderwijs.
Daarna speelden Ramon Moorlag (onze voorzitter van de Vakvereniging i&i) en Felienne Hermans (inmiddels een bekende Nederlander in informatica land) een spelletje met de zaal met wat Python vraagjes. Daarna was er een symbolische overdracht van de regie. Jos deed zijn stropdas af en strikte die bij Ramon. En daar moest uiteraard op getoast worden!
Na de borrel konden de deelnemers terecht bij een aantal kartrekkers van het nieuwe informatica programma. Zodra Jos de koebel rinkelde kon je naar een volgende tafel.
Willem-Jan Derks mocht nog heel even wat zeggen over enkele Cisco nieuwtjes. Ze hebben een Kennismaking IoT cursus gemaakt en die willen ze graag getest hebben. Dat kan in twee lesuren van 50 minuten. Ik ga hem meteen aanstaande maandag doen met 4 vwo. Eelco Dijkstra gaat meehelpen met het ontwikkelen van een echte IoT cursus bij Cisco.
De middag werd afgesloten met een wedstrijdje. In groepjes van vier of vijf kreeg je acht kaartjes met termen er op. Je moest proberen met die acht termen een nieuwe eindterm te bedenken. Een onmogelijke opdracht, maar het was wel erg lachwekkend. Kijk maar eens wat de winnaars produceerden:
"De leerling zal zijn privacy verkopen, teneinde een tool aan te schaffen, waarmee software-programmeren gesimuleerd kan worden om daarmee de interface van een white box testing tool van een concurrend school te DDossen."
De prijs werd uitgereikt door de schrijver van het boek: Martin Bruggink.
Ineke Heil herkende ik in eerste instantie niet ... ze heeft iets ander haar tegenwoordig. En ja, ik heb minder haar dan vroeger, zo mailde ze me zojuist. Verder vond ik het erg leuk Doutzen Abma weer eens te ontmoeten, maar ook Hans de Vries (toen ik Hans voor het eerst ontmoette zat hij nog bij het KPC) en good-old Jan Lepeltak. Met jan was ik bijvoorbeeld op een conferentie in Londen in 2008. Tegenwoordig vind je Jan terug op www.komenskypost.nl. Lees zijn verslag.
Mijn foto's staan hier.