Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

de grote dataroof

Geplaatst door: Frans Peeters op 20 november 2019 om 09:44:12

de grote dataroof

Een paar jaar geleden heb ik een Nest thermostaat aangeschaft. Later heb ik nog overwogen om ook het beveiligingsgedeelte er bij te nemen dat Google ook kan leveren. Maar na het zien van de VPRO Tegenlicht documentaire de grote dataroof schaam ik me gewoonweg dat ik het ding in huis heb. Het liefst zou ik hem het raam uitsmijten. Wat Google en Facebook allemaal doen is gewoonweg onvoorstelbaar en vooral bij de jongere generatie zijn er maar heel weinig die zich daar druk om maken.
De documentaire is grotendeels gebaseerd op een interview met Harvard professor Shoshana Zuboff. Zij schreef een monumentaal boek over de nieuwe economische orde: "The Age of Surveillance Capitalism". Zuboff onderstreept hoe het ondoorzichtige model van surveillancekapitalisme ongezien meer data van je steelt dan je denkt. Niet alleen online: ook data over je alledaagse leven in de echte wereld worden tegenwoordig verzameld, doorverkocht en gebruikt.
Op de i&i Conferentie sprak ik een van onze collega's die me adviseerde deze documentaire eens te bekijken en hem daarna in de klas te laten zien. En het is inderdaad zeer indrukwekkend. Ik ga hem zeker laten zien. De documentaire duurt 45 minuten.