Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

HEIC

Geplaatst door: Frans Peeters op 06 maart 2020 om 15:24:34

HEIC De afgelopen voorjaarsvakantie ben ik op vakantie geweest naar Finland. Normaal gesproken neem ik een hele tas met fotoapparatuur mee als ik op vakantie ga, maar deze keer had ik enkel n camera, twee lenzen en een klein statief meegenomen. En: mijn telefoon! Met zo'n actieve vakantie zoals wij van plan waren, is het namelijk niet zo handig met al die kilo's rond je nek rond te lopen. Soms zakte je tot je knien weg in de sneeuw en de temperatuur varieerde tijdens onze excursies zo'n beetje van -10 tot -30!
Ik heb nog nooit zoveel foto's gemaakt met mijn telefoon. Ik vond het echt verbazingwekkend wat er mogelijk is met zo'n klein apparaatje en ik ben het nu ook echt serieus verder aan het ontdekken. Ik heb een iPhone en n van de dingen die dan belangrijk zijn om te weten, is dat Apple sinds 2017 een totaal nieuw bestandsformaat voor video en foto's gebruikt, namelijk heic. De afkorting staat voor high efficiency image coding. De compressietechniek is uitstekend, de foto's zijn kleiner van formaat en beter van kwaliteit dan bij jpg. En! Je kunt de heic bestanden gewoon inlezen in Lightroom. In bijvoorbeeld IrfanView en Camera Raw / Photoshop kan dat nog niet maar dat zal vast snel komen. Nu kun je op de iPhone heic in- en uitschakelen. Als je dus per se jpg wil, dan kan dat maar je levert dan iets in op de kwaliteit van de foto. Als je de foto's van de telefoon haalt naar een Windows apparaat, kun je de heic bestanden automatisch om laten zetten naar jpg. Je kunt ook aangeven dat je beide formaten wil van dezelfde foto. Er zijn ook allerlei online services om heic om te laten zetten naar jpg maar die heb je dus eigenlijk niet nodig. Vooral de video's op je telefoon zijn beter en kleiner van omvang dankzij de nieuwe codec Bij video's heet het dan hevc: high efficiency video coding en vervangt het dus de h.365 codec.
Van Nikon mocht ik de nieuwe Z7 testen en de foto's met de Nikon zijn uiteraard beter. Wat me ook niet gelukt is met de telefoon, is foto's te maken van het Noorderlicht. Ik had allerlei apps gedownload en er zelfs twee gekocht voor een klein bedrag omdat ze beloofden dat het zou lukken met die apps en een telefoon, maar ondanks alle beloftes is mij dat in ieder geval niet gelukt. Zelfs met de telefoon op een statief lukte het niet. Met de Nikon Z7 was het een feest om het Noorderlicht te fotograferen. Je moet een beetje geluk hebben met de intensiteit van het Noorderlicht maar in principe had ik elke dag foto's kunnen maken van het Noorderlicht op de plek waar wij waren, ergens in noord Finland tegen de Russische grens. Je kunt de foto's bekijken op mijn Flickr pagina.

Reacties

Peter Harmsen

Geplaatst op: 07 maart 2020 om 11:05:19

Geweldige foto's Frans!!