Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

Op afstand leren

Geplaatst door: Frans Peeters op 23 maart 2020 om 19:54:20
Een online les voeren via Teams download bestand

Op afstand leren

Ik ben benieuwd hoe het gaat met mijn collega's in het land met het leren op afstand. Op het Ostrea Lyceum hebben we SOM en itslearning met Office 365 integratie. Dat zijn in principe de standaard tools waar we het mee moeten doen. Samen met een collega (en een oud-collega) probeer ik al mijn collega's te helpen.

Vanwege de drukte piept en kraakt itslearning van 's morgens tien uur tot net na de middag. Daarna valt er goed te werken met itslearning. We hebben afgesproken dat elke vakdocent een weektaak in SOM zet bij het huiswerk. Het huiswerk wordt in principe ingeleverd in itslearning en daar ook nagekeken door de vakdocent. En les per week wordt elke vakdocent geacht contact te hebben op afstand met de klas. De docent is (nog) vrij om te gebruiken wat hij of zij wil inzetten. Ik probeer ze vooral te ondersteunen met Microsoft Teams maar veel collega's maken gebruik van Zoom. Zoom is laagdrempelig, werkt prima en het is volstrekt gratis. De docent maakt een link en plaatst deze link in SOM. De leerling hoeft enkel te klikken op de link in SOM.

Zelf ben ik maar eens in Microsoft Teams gedoken. Het is een prachtige tool maar voor de meeste collega's heeft het een vrij steile leercurve. Ze vinden het moeilijk om er mee te werken. Bij ons kunnen ze niet zelf Teams aanmaken want we zijn bang dat het dan een verschrikkelijke chaos wordt. Er zijn stamklassen aangemaakt waar een mentor in geplaatst is. De mentor kan dan andere docenten toevoegen als docent. We hadden Teams al een poosje maar tot een week geleden had er nog nooit iemand mee gewerkt. Om je op weg te helpen zijn de filmpjes op YouTube van APS/IT wel erg goed. Ik heb ook een uitleg bijgevoegd in de bijlage.

In het weekend is itslearning weer opgeschaald en vandaag ging het al iets beter met de performance maar wat vooral leuk is, is dat ze sinds vandaag ook een Microsoft Teams integratie hebben. Je kunt nu in alle opdrachten met een rich text editor een link toevoegen naar een afspraak met MS Teams. Op deze manier kun je vooral de clusterklassen heel snel helpen aan een link! Ze hoeven in itslearning enkel op de link te klikken en ze komen in de bijeenkomst. Voor alle zekerheid laat ik de docenten de link ook plaatsen in SOM.

Vandaag heb ik de hele dag helpdesk zitten spelen vanaf huis. Het is leuk werk en je hebt er best veel genoegdoening van. Collega's vinden het fijn dat ze snel en goed geholpen worden. Ik ben benieuwd hoe het bij de andere scholen gaat. Voeg maar een reactie toe.

Reacties

Marc Castenmiller

Geplaatst op: 28 maart 2020 om 17:48:50

Bij ons op de KSE in Etten-Leur werken we met teams en dat lijkt vrij goed te gaan. Sommige docenten deden er al wat mee en die hebben een team "ondersteuning" opgericht met nuttige filmpjes. B.v. hoe voorkom je dat een leerling jouw microfoon uitzet.

Frans Jan Ferrari

Geplaatst op: 23 maart 2020 om 20:54:38

Hallo Frans, op het Coornhert Lyceum in Haarlem hebben wij gekozen voor Zoom. Eenduidig voor iedereen, geen 2 pakketten door elkaar. Wij hebben ook Teams, dat werd tot nog toe alleen gebruikt door directie en stafleden. Zoom is erg vriendelijk en toegankelijk. De lessen staan nog in magister, bij het huiswerk zetten we de link naar de les in Zoom en/of we sturen in magister een mail naar de hele klas. De instructielessen voor de docenten zijn verzorgd door een oud-leerling. Voor de eindexamen leerlingen gaan de SE's deze week door, hopen volgende week het SE af te ronden, daarna afwachten wat de minister op 6 april beslist.