Archief kopje

Informatica in het voortgezet onderwijs

Node-RED

Geplaatst door: Frans Peeters op 24 juni 2020 om 09:53:22
nodered download bestand

Node-RED De afgelopen weken waren er heel veel webinars omtrent het nieuwe examenprogramma voor informatica in de bovenbouw havo/vwo. Ik had voor alle webinars ingeschreven maar dat bleek achteraf toch niet erg realistisch. Een groot aantal heb ik er wel bijgewoond.
Bij de webinars van Eelco Dijkstra over netwerken ben ik erg enthousiast geraakt over Node-RED. Dat is een populair systeem waarmee je apparaten en diensten aan elkaar koppelt zonder echt code in te hoeven voeren. Het programmeren verloopt op een grafische manier door nodes in flows met elkaar te verbinden.
Er zijn verschillende manieren om Node-RED te gebruiken. Als je het lokaal op je Windows machine wil installeren dan moet je even klussen. Node-RED start je dan door eerst node-red in de Powershell te starten en vervolgens naar een localhost te gaan.
Node-RED is ook heel goed te gebruiken vanaf een Raspberry Pi. Tenslotte is er ook de mogelijkheid om volledig in de browser te werken via https://fred.sensetecnic.com/ (FRED). Dat heeft een paar nadelen, maar ik kan me voorstellen dat systeembeheer niet staat te juichen op een lokale Windows installatie in je lokaal. En het is maar de vraag of je voldoende Raspberry Pi's in je klas hebt om de lessen daarmee te doen.
In de Computer Totaal! stond al een basiscursusje om er even aan te proeven. Ik heb dat cursusje gedaan nog na de instructie van Eelco en ik moet zeggen dat het tamelijk verslavend werkt om alles voor elkaar te krijgen. De basiscursus ging over het ophalen van informatie over het weer. Vanuit een xml bestand op Weerslag.NL haal je de juiste informatie op van een bepaald weerstation (in dit geval Goes) en dan kun je met een dashboard dat mooi visueel maken. Er is een mogelijkheid in Node_RED om code te exporteren en te importeren zodat je eenvoudig materiaal kunt uitwisselen. In de zip in de bijlage vind je zo'n export en twee screenshots van de genoemde basiscursus.
Daarna ben ik door het materiaal van Eelco gebladerd en daar vind je hele goeie uitleg en uitdagende opdrachten voor het werken met Node-RED. Het zal je als docent wel wat tijd kosten om het allemaal voor te bereiden maar het wauw effect bij leerlingen zal veel voldoening geven.