Bits, Brains & Games

Conferentie ICT en Onderwijsvernieuwing in bve & vmbo

12 en 13 april 2006, Veldhoven

Voor het eerst in mijn bestaan ben ik eens gaan kijken op de Conferentie ICT en Onderwijsvernieuwing in bve & vmbo in Veldhoven. In de hal bij de Koningshof wist ik werkelijk niet wat ik zag. Een enorme massa mensen, assistenten die conferentietassen uit stonden te delen en poortjes waar alle bezoekers langs naar binnen moesten. Het was me al snel duidelijk dat dit een conferentie was die veel groter was dan ik me had voorgesteld. Later op de dag hoorde ik dat er inderdaad tussen de 1500 en 1600 bezoekers waren.

De keynote was van gamegoeroe Marc Prensky. Als je hem googelt kom je van alles van hem tegen. Het is zo'n man die alle docenten ooit een keer gezien moeten hebben. Eigenlijk niet alleen docenten maar ook ouders. Hij weet op perfecte manier te schetsen hoe de jongelui van tegenwoordig in elkaar steken en hoe je ze kunt raken. Klein minpuntje: als je hem één keer gezien hebt, heb je hem ook gezien. Vorig jaar was hij bij de SURFdagen en later nog een keer bij i&i en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zijn verhaal drie keer min of meer hetzelfde was. Zijn sheets zie ik trouwens ook steeds meer te pas en te onpas in andermans presentaties verschijnen. Met zijn bijzondere techniek van presenteren wist hij moeiteloos de zaal een uur lang te boeien. Bijna had Willem Karssenberg hem van het station mogen halen, maar helaas had Prensky al een taxi gepakt naar zijn hotel. De boeken moesten dus maar op een ander moment gesigneerd worden. Willem was de hoffotograaf van de conferentie, ik ken hem vooral van zijn interessante blog en zijn reacties op InformaticaVO over allerlei interessante nieuwe internetdingetjes die je kunt gebruiken met je leerlingen.

Na de keynote had je de keus uit tientallen workshops per sessie. De eerste sessie die ik had gekozen ging over het aanleren van het bouwen van websites in het mbo. Tot mijn verbazing werd de workshop gepresenteerd door Hans Frederik. Hans heeft wat puin geruimd op verschillende ROC's en er enkele samengevoegd. Hij heeft zijn eigen bedrijf en voert een onderzoek uit in opdracht van de Universiteit Utrecht. Hans kende ik tot op heden alleen van de NIOC. Uit zijn onderzoek bleek overigens dat er grote verschillen zijn tussen de ROC's en wat ze hun studenten aanleren. Volgens mij kan het mbo heel wat leren op dit gebied van informatica in de tweede fase.

Elke dag kom ik in Goes langs het Groen College en uit nieuwsgierigheid ben ik maar eens naar een presentatie gegaan van een van de scholen van Jan Brink. De workshop werd gepresenteerd door leerlingen en dat vind ik altijd heerlijk. Je krijgt bijna altijd een eerlijk verhaal op deze manier en ook deze leerlingen hadden een geweldige presentatie, het enthousiasme droop er af. Op het Groen College komen alle leerlingen uiteindelijk in een echt bedrijf dat ze helemaal zelf moeten runnen. Meestal gaat het in de rechtsvorm van een stichting maar alles wat ze doen is echt en een coach (docent) kijkt mee. Ze noemen het Projectonderwijs in Maatschappelijke Context en het komt allemaal uit de hoed van Wim van der Zwan. Over LiveLink, het CMS van de AOC's, waren de leerlingen niet zo te spreken, portfolio's worden op papier in een ordner bijgehouden. Na de workshop bleek Wim de vader van Tim te zijn en dat is weer een leerling van me, dus met Wim heb ik nog lekker lang nagepraat tijdens de lunch.

's-Middags heb ik allen maar wat rondgelopen over de Vendors Alley. Daar stonden heel wat mensen die ik kende en er moest bijvoorbeeld bijgepraat worden met de ELO-leveranciers over de nieuwste ontwikkelingen. Er komen heel wat voorlichtingsdagen aan van verschillende ELO-leveranciers en scholen die op het punt staan zich te gaan ori#38;euml;nteren zouden daar zeker naar toe moeten gaan.

Met Arie van Duijn en Peter Criellaard heb ik het gehad over de Cisco Academy en de Microsoft IT Academy. Tijdens het gesprek kregen we het idee IT Essentials vertaald te krijgen naar het Nederlands zodat we dit prachtige programma ook op het vmbo kunnen aanbieden, de markt is groot genoeg. Instruct was sterk aanwezig met alle kanonnen. Logisch, want dit is vooral hun markt. Allard Bijlsma en Paul Schuitman posseerden even mee voor de foto. Paul moet nog een paar dagen voor Edu'Actief en dan wordt hij algemeen directeur van een bedrijf dat software gaat maken. Daar horen we nog wel van, zeker toen ik helemaal op het eind van de dag iemand tegenkwam maar daarover later meer.

Het meest interesant voor mezelf was de stand van Macaw. Daar moest ik langs want ik wil nog steeds graag weten waarom het mis ging met de Schaakacademie. Uiteraard kwamen we daar niet uit, maar daarna liet Arnold Franse mij zien hoe ze bij Macaw werken met SharePoint en dat was leuk, want SharePoint had ik nog nooit in het echt gezien. Het wordt in het bedrijfsleven vooral gebruikt om projecten te begeleiden. Je kunt er documenten in hangen, persoonlijke pagina's van betrokkenen in maken, makkelijk in communiceren, enzovoorts. Je mag het geen ELO noemen want je kunt er geen lessen, toetsen en ander educatieve benodigdheden inbouwen maar het was indrukwekkend. En het wordt dus gratis meegeleverd als je een server met Windows 2003 hebt!

Cocky Verweij was er ook, ze heeft de foto van mij in de racesimulator gemaakt. Cocky wil best op de foto maar dan gaat altijd haar bril af. Ze heeft menige i&i Conferentie helpen organiseren, maar de volgende conferentie zullen we Cocky niet meer terug zien in de organisatie hiervan. Al verschillende keren heb ik nu gehoord dat de i&i Conferentie georganiseerd gaat worden samen met Vives en ook dat de conferentie waarschijnlijk niet meer in Lunteren zal zijn. Wie het weet, mag het zeggen.

SLBdiensten had een mooie printer als prijs voor een verloting. Ze hadden me echt beloofd dat ik hem zou winnen, maar totaal tegen de afspraak in ging de prijs naar ene meneer Mars van het ROC Friesland. Van de overhandiging moest ik wat foto's maken, want ze hadden wel twee fotoprinters bij zich maar geen fototoestel. En je ziet het Joost, de foto's die ik maak, moeten echt beter kunnen.

Om zes uur moest er gegeten worden met honderden mensen tegelijk, maar daar draaien ze hun hand niet voor om in Veldhoven. De hele conferentie liep volgens mij toch behoorlijk goed, ik heb geen wanklank gehoord.

Op weg naar mijn bushalte riep een knappe vrouw mij achterna. Ik heb daar wel vaker last van, maar ik reageer daar gewoon niet op. Ze bleef mijn naam noemen, maar toen ik me omdraaide herkende ik haar nog steeds niet. Langzaam werd het me duidelijk dat het Caren was en die had ik echt in 15 jaar niet gezien. Wat leuk! Caren de Wit! En wat blijkt: ze is gaan werken voor een bedrijf dat software ontwikkelt, het bedrijf van Paul Schuitman dus. Snel hebben we wat kaartjes uitgewisseld en afgesproken dat we echt weer eens bij moeten kletsen. De 1-1 van PSV tegen Feijenoord was inderdaad niet erg boeiend en het was weer laat terug en vroeg uit de veren voor een volgend avontuur waar jullie volgende week over horen.