Geslaagde Docentendag Edu'Actief
25 maart 2006
Frans Peeters
Er waren zo'n 80 docenten op de jaarlijkse docentendag van uitgever Edu'Actief. Deze keer waren we te gast op de Inktpot, het hoofdkantoor van ProRail. De Inktpot is een reusachtig prachtig bakstenen gebouw met tal van bijzonderheden. Zo huist er bijvoorbeeld een beschermde vleermuizenkolonie in het gebouw. Uitgever Paul Schuitman opende de dag met enkele toepasselijke spreekwoorden en liet ons schrikken toen hij meldde dat hij per 1 mei weggaat bij Edu'Actief. Hij gaat iets doen met leermanagement programma's. Marketeer Jitske Benedictus zal het best druk krijgen met de wisseling van de wacht.
Pieter Vorstenbosch mocht de nieuwe plannen met ons doornemen. Na een korte introductie sociaal constructivisme kwamen we bij de uitgangspunten van het auteursteam. Er komt voorlopig geen nieuw leerboek of werkboek, ook niet bij de urenuitbreiding vanaf augustus 2007. Edu'Actief wil gefaseerd toe naar een volledig digitaal aangeboden methode. Ze gaan daarvoor gebruik maken van hun eigen LCMS Exam. In Exam worden kleine practica en ander extra materiaal ontwikkeld en er komen mogelijk modules als JavaLogo (eventueel BlueJ), PHP met MySQL, Delphi, Visual Basic, Linux en Apple. Als Edu'Actief mij de presentatie stuurt kan ik die hier plaatsen zodat je een wat beter totaalbeeld hebt van hun plannen. Ik kan hier onmogelijk alles noemen dat de revue is gepasseerd.
De rondleiding bij ProRail was uiteraard indrukwekkend. Je begrijpt dat er heel wat techniek zit achter het laten rijden van 5000 treinen per dag met daarin ongeveer een miljoen reizigers. Na de lunch was er een uitstekende presentatie van directeur ICT Peter Bakker. Hij heeft ongeveer 300 mensen onder zich in de Inktpot.
Daarna was ik bij presentaties van twee Guido's. Guido Bakema is lector bij de HAN en een van de ontwikkelaars van de CaseTalk tool. Hij gaf een lesje FCO-IM en meteen ontstond het idee om hem te charteren voor een volgende cursus voor informatica docenten. Ik heb een PDF bijgesloten waar je meer over hem en de CaseTalk (gratis downloadable vanaf www.casetalk.com) kunt lezen. De lezing van de andere Guido ging over enkele nieuwe succesvolle werkvormen die op de HAN gebruikt worden. Ook tipte deze Guido enkele leuke internet tools aan zoals Flickr en de weblogs, maar daar had Willem Karssenberg vorig jaar al eens over geschreven op deze website.
Na enkele afsluitende drankjes in de kantine van de Inktpot ging ik moe maar voldaan met mijn tweeedeklas kaartje naar huis, zonder vertraging.
Bekijk de foto's.
Reacties
Frans Peeters
Geplaatst op 30 maart 2006 21:41
Guido Bakema heeft zeer uitgebreid gereageerd op enkele vragen van me en ik kreeg een warm gevoel bij zijn antwoorden. Zodra ik zijn toestemming heb, zal ik zijn antwoord publiceren.
Kees Hommel
Geplaatst op 30 maart 2006 19:56
Misschien kunnen we een \'workshop\' organiseren met een voorraad, in moeilijkheidsgraad oplopende, problemen geschikt voor middelbare scholieren, die eerst geanalyseerd moeten worden m.b.v. Casetalk. Resulterend in een database.
Jack Tempel
Geplaatst op 28 maart 2006 10:26
Ik wil me graag aansluiten bij bovenstaande.
Peter Harmsen
Geplaatst op 27 maart 2006 20:30
Helemaal eens met Cees! Edu-Actief werk hier aan!!
Geplaatst op 26 maart 2006 21:45
Dan is het misschien ook een goed idee voor Edu-Actief om vanaf volgend jaar CASETALK te leveren met volledige functionaliteit zodat leerlingen/docenten geen beperkingen ondervinden als het gaat om exporteren naar Access 2000.