Voor de workshop digitale fotografie op onze school heeft Pieter Dhaeze nog even wat aandachtspunten bij elkaar gezet voor de aanschaf van een digitale camera. Je vindt ze achter het PDF icoon.
Geplaatst op 22 mei 2007 09:56 Een budget van 150 euro voor accessoires bij een compactcamera lijkt mij zwaar overdreven: Een redelijke compactcamera hoeft zelf niet meer dan zo\'n 100 euro te kosten (Kodak, Samsung, HP), er zijn vaak aanbiedingen van iets verouderde modellen - 5 megapixel wordt al haast als verouderd gezien, terwijl dat ruim voldoende is. Een tas 10 euro en 1GB geheugen zeker niet meer dan 20 euro.
Nog een tip: koop niet meer geheugen dan nodig, want de prijzen van geheugenkaarten hebben een halveringstijd van een jaar of minder. Een SD-kaart van 1GB kost nu minder dan 20 euro, ruim twee jaar geleden was dat 100 euro.
Andere tip: een aantal merken, zoals Sony, Fuji en Olympus, hebben een afwijkend type geheugenkaart, dat per GB ruim tweemaal zo duur is als het meest gangbare SD-geheugen. Houd hier bij aankoop rekening mee!
Frans Peeters Geplaatst op 21 mei 2007 17:19 Wim heeft gelijk, maar die weet ook heel veel van fotografie, dat heb ik al vaker gemerkt. Van Pieter kreeg ik nog het volgende mee: \"Dit fenomeen wordt ontspanvertraging genoemd en is aanwezig bij veel compactcamera\'s. Er is geen directe oplossing voor, behalve dat je eerst de ontspanner half indrukt, zodat de camera kan meten en scherpstellen en dan de ontspanner pas doordrukt voor het nemen van de werkelijke foto. Bij spiegelreflexcamera\'s is de ontspanvertraging nauwelijks aanwezig.\"
Wim de Lange Geplaatst op 20 mei 2007 23:01 Wat jullie bedoelen is de ontspanvertraging. Bij compactcamera\'s wordt het LCD-venster vaak ook als zoeker gebruikt en daarom wordt de opnamechip pas electronisch op scherp gezet op het moment van afdrukken. Spiegelreflexcamera\'s hebben hier nagenoeg geen last van. De wachttijd kan soms verkort worden door scherpstelblokkering te gebruiken, d.w.z. scherpstellen door ontspanknop half in te drukken zodat dit niet meer oeft op het moment van afdrukken.
Beeldstabilisatie klinkt leuk maar werkt alleen bij statische onderwerpen. Wanneer je een kind in een donkere ruimte fotografeert met 1/8 sec dan wordt jouw beweging wel geneutraliseerd, dus de achtergrond is redelijk scherp, maar de beweging van je onderwerp zorgt toch voor onscherpte.
Dan wat betreft stofverwijdering door de camera lijkt een oplossing maar het stof blijft dan toch in de camera. Nikon kent een softwarematige oplossing die prima werkt. Wissel zo min mogelijk van objectief en altijd met de bajonetopening naar beneden gericht.
Tenslotte wordt veel kwaliteitsverlies veroorzaakt door de veel kleinere opnamechip bij compactcamera\'s. Vergelijk maar eens de lichte partijen van een zonnige opname van een compactcamera met die van een spiegelreflex.
Johan Visser Geplaatst op 20 mei 2007 22:35 Cees heeft denk ik gelijk. Deze wachttijd, vaak voor scherpstellen, is heel irritant en vereist dat je bij bewegende onderwerpen erg anticipeert op de opname, bv. alvast scherpstelt en de ontspanknop dan half ingedrukt houdt. Iets wat ik ook in de overweging meeneem is een zoeker op de camera naast een LCD scherm, bij veel omgevingslicht zie erg weinig op zo\'n schermpje.
Geplaatst op 20 mei 2007 21:47 Ik denk dat A.Ruyter iets anders bedoelt. Nl. de tijd die er ligt tussen indrukken van de ontspantoets en het maken van de foto. Een \'tijdje\' is je scherm zwart en heb je geen zicht op wat je fotografeert.
Frans Peeters Geplaatst op 20 mei 2007 18:56 Dat zou te maken kunnen hebben met de snelheid van je geheugen. Pieter heeft er nog voor gewaarschuwd vooral snel geheugen bij een camera te kopen, zodat de foto die je maakt snel weggeschreven kan worden en je dus snel weer een volgende kunt maken. Pieter stelde voor minstens Extreme III te nemen (er is ook al IV).
Geplaatst op 20 mei 2007 18:05 Wat mij bij mijn huidige camera tegenvalt is de lange tijd tussen indrukken van de ontspanner en het moment waarop mijn camera daadwerkelijk de foto maakt. (Nikon coolpix 7600)
Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt onze website gebruik van cookies. Door verder te gaan, gaat u automatisch akkoord met deze cookies.
Reacties
Geplaatst op 22 mei 2007 09:56
Een budget van 150 euro voor accessoires bij een compactcamera lijkt mij zwaar overdreven: Een redelijke compactcamera hoeft zelf niet meer dan zo\'n 100 euro te kosten (Kodak, Samsung, HP), er zijn vaak aanbiedingen van iets verouderde modellen - 5 megapixel wordt al haast als verouderd gezien, terwijl dat ruim voldoende is. Een tas 10 euro en 1GB geheugen zeker niet meer dan 20 euro. Nog een tip: koop niet meer geheugen dan nodig, want de prijzen van geheugenkaarten hebben een halveringstijd van een jaar of minder. Een SD-kaart van 1GB kost nu minder dan 20 euro, ruim twee jaar geleden was dat 100 euro. Andere tip: een aantal merken, zoals Sony, Fuji en Olympus, hebben een afwijkend type geheugenkaart, dat per GB ruim tweemaal zo duur is als het meest gangbare SD-geheugen. Houd hier bij aankoop rekening mee!
Frans Peeters
Geplaatst op 21 mei 2007 17:19
Wim heeft gelijk, maar die weet ook heel veel van fotografie, dat heb ik al vaker gemerkt. Van Pieter kreeg ik nog het volgende mee: \"Dit fenomeen wordt ontspanvertraging genoemd en is aanwezig bij veel compactcamera\'s. Er is geen directe oplossing voor, behalve dat je eerst de ontspanner half indrukt, zodat de camera kan meten en scherpstellen en dan de ontspanner pas doordrukt voor het nemen van de werkelijke foto. Bij spiegelreflexcamera\'s is de ontspanvertraging nauwelijks aanwezig.\"
Wim de Lange
Geplaatst op 20 mei 2007 23:01
Wat jullie bedoelen is de ontspanvertraging. Bij compactcamera\'s wordt het LCD-venster vaak ook als zoeker gebruikt en daarom wordt de opnamechip pas electronisch op scherp gezet op het moment van afdrukken. Spiegelreflexcamera\'s hebben hier nagenoeg geen last van. De wachttijd kan soms verkort worden door scherpstelblokkering te gebruiken, d.w.z. scherpstellen door ontspanknop half in te drukken zodat dit niet meer oeft op het moment van afdrukken. Beeldstabilisatie klinkt leuk maar werkt alleen bij statische onderwerpen. Wanneer je een kind in een donkere ruimte fotografeert met 1/8 sec dan wordt jouw beweging wel geneutraliseerd, dus de achtergrond is redelijk scherp, maar de beweging van je onderwerp zorgt toch voor onscherpte. Dan wat betreft stofverwijdering door de camera lijkt een oplossing maar het stof blijft dan toch in de camera. Nikon kent een softwarematige oplossing die prima werkt. Wissel zo min mogelijk van objectief en altijd met de bajonetopening naar beneden gericht. Tenslotte wordt veel kwaliteitsverlies veroorzaakt door de veel kleinere opnamechip bij compactcamera\'s. Vergelijk maar eens de lichte partijen van een zonnige opname van een compactcamera met die van een spiegelreflex.
Johan Visser
Geplaatst op 20 mei 2007 22:35
Cees heeft denk ik gelijk. Deze wachttijd, vaak voor scherpstellen, is heel irritant en vereist dat je bij bewegende onderwerpen erg anticipeert op de opname, bv. alvast scherpstelt en de ontspanknop dan half ingedrukt houdt. Iets wat ik ook in de overweging meeneem is een zoeker op de camera naast een LCD scherm, bij veel omgevingslicht zie erg weinig op zo\'n schermpje.
Geplaatst op 20 mei 2007 21:47
Ik denk dat A.Ruyter iets anders bedoelt. Nl. de tijd die er ligt tussen indrukken van de ontspantoets en het maken van de foto. Een \'tijdje\' is je scherm zwart en heb je geen zicht op wat je fotografeert.
Frans Peeters
Geplaatst op 20 mei 2007 18:56
Dat zou te maken kunnen hebben met de snelheid van je geheugen. Pieter heeft er nog voor gewaarschuwd vooral snel geheugen bij een camera te kopen, zodat de foto die je maakt snel weggeschreven kan worden en je dus snel weer een volgende kunt maken. Pieter stelde voor minstens Extreme III te nemen (er is ook al IV).
Geplaatst op 20 mei 2007 18:05
Wat mij bij mijn huidige camera tegenvalt is de lange tijd tussen indrukken van de ontspanner en het moment waarop mijn camera daadwerkelijk de foto maakt. (Nikon coolpix 7600)