Ostrea Lyceum schaft DeepFreeze en Anti-Executable aan
30 mei 2007
Frans Peeters
Vanaf volgend schooljaar gaan we werken met DeepFreeze en Anti-Executable. De Deep Freeze Enterprise software maakt gebruik van de zogenaamde Reboot-to-Restore technologie. Het werkt permanent op de achtergrond en doet alle veranderingen die in een PC gemaakt zijn teniet door een simpele herstart. Deze herstart kan lokaal, centraal via LAN of WAN, of met een vastgelegd tijdschema worden uitgevoerd. Met Anti-Executable is het onmogelijk programma's te starten die niet op de legale lijst voorkomen. Je kunt die programma's ook niet kopiëren van USB-stick of cd naar het netwerk. Dankzij deze tool kunnen we met een gerust hart de USB-poorten vrijgeven voor de leerlingen en dat vind ik persoonlijk een heel groot winstpunt. Beide Faronics producten worden in Nederland op de markt gebracht door de samenwerking van GDS4 en Cozeon, respectievelijk www.gds4.com en www.cozeon.nl. Vanaf beide websites kun je trials downloaden die 30 dagen te proberen zijn. Kies wel voor de Enterprise Edition als je wil gaan proberen. Via een klik op het logo kun je wat meer lezen over DeepFreeze en Anti-Executable.
Reacties
Frans Peeters
Geplaatst op 04 juni 2007 17:34
Illusion is inderdaad bekend. Voor mensen die nu nog gaan beginnen met Reborne, DeepFreeze of Illusion heb ik een aardig overzicht van verschillen in mogelijkheden en performance gekregen. Dat is het eerste waar zo\'n leverancier mee aankomt uiteraard. Wat kan de concurrentie niet wat wij wel kunnen? Met Reborn zou ik zeker niet meer beginnen, het plaatsen van al die kaarten alleen al is veel te veel werk. Illusion zorgt voor een wat mindere performance dan DeepFreeze, zegt men, maar het wordt bevestigd door een grote klant (Grafisch Lyceum Rotterdam). Ook het schedulen van restarts/shutdowns is niet mogelijk en het heeft ook geen idle restart/shutdown. Anti-Executable scant eenmalig alle exe\'s op lokale drives en netwerkdrives en die komen in een lijst. Je moet er gewoon eens even mee spelen. En probeer het vooral te kraken zou ik zeggen. Renamen of zippen en dat soort grappen werkt uiteraard niet.
Geplaatst op 04 juni 2007 09:53
Op een aantal van onze locaties (CSG Groningen) gebruiken we Illusion van ComuAct SKANIX. Een licentie daarvoor is via SLB-diensten te krijgen. De nieuwste versies werken prima met W2000, WXP etc. Het is een programma zoals ook DeepFreeze. Wat het programma Anti-Executable betreft: Ik begrijp dat het alle exe\'s etc op je PC scant. Maar hoe zit dat met de executables die je via het netwerk aanbiedt? Kun je de executables per schijf instellen? in dat geval kun je de schijf van de fileserver uitzonderen.
Frans Peeters
Geplaatst op 03 juni 2007 13:43
Marc, alvast wat opmerkingen. Voor een image gebruikt wordt, lopen we dat helemaal na, met name voor de leerlingen die informatica leerlingen zijn. Uiteraard ga je Documents and Settings niet bevriezen, daar kwamen we in onze pilot ook wel achter. Bestanden wegschrijven doen leerlingen en personeel naar hun eigen drive. Je kunt nog niet eens opslaan op c:. Anti-Executable is heerlijk. Alle drives kunnen opengesteld worden zonder dat we ons zorgen hoeven maken. Uiteraard willen wij FireFox en Opera ook in ons menu hebben. Wie bepaalt nou eigenlijk dat menu? De systeembeheerder of de docent van het vak? De laatste dus. Heb je mijn lijstje gezien van de programma\'s die wij geïnstalleerd willen hebben? Daar hoort uiteraard ook een ftp-programma bij. Kortom: bij ons bepalen de docenten wat er in het menu komt. Dat lijstje geef je door aan de netwerkbeheerders en dat wordt gewoon geïnstalleerd als we daar een licentie voor hebben. Voor de informatica leerlingen werken we met Bluehost en daar ondervinden we geen enkel probleem met alles wat hoort bij het beheren van een domein. Ze hebben daar allemaal een subdomein en dat gaat prima. Kom je een keer kijken?
marc hulsebosch
Geplaatst op 03 juni 2007 11:28
Wij hebben op school Reborn kaarten, vergelijkbaar met Deepfreeze. Het bespaart de beheerders veel tijd, ons niet altijd. Als bij het maken van de image vergeten is om bijvoorbeeld Winzip te registreren moet dat venstertje elke keer opnieuw weggeklikt worden. Dito met een aantal andere programma\'s. Ook is het lang zo geweest dat Mijn Documenten nog niet verwees naar onze netwerkschijf, de enige schijf waar wijzigingen behouden bleven, maar gewoon naar C:\\Documents en Settings\\enzovoorts\\ Elke keer dat je iets opsloeg, en je zette het niet expliciet op een andere schijf, was je al je werk kwijt. Ook programma\'s die gebruik maken van Mijn Documenten om settings te saven waren die elke keer kwijt, en moesten die bestanden na elke reboot opnieuw opbouwen. Nu niet meer, maar alle programma\'s die nutteloze zaken opslaan in Mijn Documenten doen dat nu op onze eigen netwerkschijven, en die zijn al niet zo groot. Anti-Executable lijkt me zo mogelijk nog erger. Als de beheerders vergeten zijn om zaken te installeren kun je die dus niet zelf regelen via een USB stick. Bij ons op school zou dat betekenen dat ik het zou moeten stellen zonder: -Een fatsoenlijke browser: er staat alleen IE op de PCs, en daar kan ik niet mee werken. Ik zal maar niet helemaal uitleggen waarom, maar ik heb in ieder geval altijd PortableFirefox op mijn USB stick staan. -Een FTP programma: Als we voor Informatica een site bouwen in PHP kunnen we die moeilijk lokaal gaan testen (of we moeten een portable webserver met php gebruiken, maar ook dat kun je met Anti-Executable niet doen denk ik?) en een FTP programma installeren vond men hier op school te gevaarlijk. -Freecap: We kunnen het internet niet direct bereiken, maar via een proxy. Microsofts RDP client heeft geen proxysupport dus moet dat via een omweg door de SOCKS proxy heen. Op deze manier kan ik mijn server beheren als ik bijvoorbeeld een php script niet werkend krijg door een verkeerde instelling, of als ik iets als phpMyAdmin moet installeren. Zo zijn er vast nog een aantal dingen die ik regelmatig gebruik, en die dan niet meer kunnnen. Ik heb bij voorbaat medelijden met die leerlingen.