Jef Staes steelt de show op eerste ROC-i dag in Terneuzen
16 januari 2008
Frans Peeters
De eerste dag van de ROC-i partners in Terneuzen zit er op. Met het vervoer vanmorgen werd ik echt verwend. Er reed een 50-persoons bus van station Roosendaal direct naar ROC Westerschelde en daar zaten we met maar liefst vier bezoekers in. Maar één van die vier was Remco Rutten van SURFnet en daar heb ik lekker mee bijgekletst. Ger Rientjes was onze gids en hij deed onderweg uitleg over de mooie nieuwe tunnel, hij had zelfs printjes bij zich om het verhaal toe te lichten.
Na dagvoorzitter Danker Rijk en een woordje van welkom van Toine Huijsmans kwam keynote speaker Jef Staes. Je moet hem maar eens googlen want het is een zeer interessante man. Je kunt hem o.a. vinden op www.redmonkey.be en op www.eoi.be. Hij is gespecialiseerd in het tunen van veranderingsprocessen in organisaties, hij heeft daar ook enkele boeken over geschreven. Hij noemt deze verandering de verandering van een 2D organisatie naar een 3D organisatie. Zijn levendige presentatie met gekras op zijn tablet was heel leerzaam en ook zeer grappig af en toe. Het is een man die je met een gerust hart een uur kunt laten vullen op een dag als deze.
De eerste ronde ben ik bij een sessie van David Saris van Gcompany geweest. Hij is gespecialiseerd in het implementeren van Google Aps in bedrijven en in scholen. Bij Google Aps hebben we het over allerlei onderdelen van Google zoals Gmail, Talk, Calendar, Docs & Spreadsheets, Wiki (komt er binnen twee weken aan), StartPage en Postini. Bij Google Aps kun je bijvoorbeeld voor al je leerlingen een gratis Gmail account maken binnen je eigen domein. De Gmail accounts kunnnen gewoon gesynchroniseerd worden met bijvoorbeeeld je Active Directory, of misschien wil je wel hebben dat de accounts blijven bestaan, zodat je de alumni ook kunt blijven bereiken. De mail wordt gestuurd aan persoon@domein.nl en de gebruikers lezen hun mail gewoon via Gmail. Google garandeert dat het de komende vijf jaar deze dienst gratis aan zal blijven bieden, maar waarschijnlijk blijft het nog veel langer zo. Het werkt perfect, het spamfilter is geweldig en het kost helemaal niks! Ook kun je het zo regelen dat alleen je personeel bijvoorbeeld Exchange gebruikt en dat de leerlingen Gmail gebruiken op datzelfde domein. Kortom: iets om over na te denken.
De tweede sessie was een uiteenzetting van de plannen van DCO-ICT door Jan Warnier. DCO-ICT is een initiatief van de Hogeschool Zeeland, ROC Zeeland en ROC Westerschelde. Er is een totaal nieuw datacentrum gebouwd in Terneuzen en op de HZ in Vlissingen staat eenzelfde park. In Terneuzen is het de EMC CX 380 geworden geleverd door DHS Automatisering. Het SAN is een Cisco MDS 9509 met 336 glavezelpoorten, dus ze kunnen even door. De HZ, de Roosevelt Academy en de beide ROC's gaan hier gebruik van maken maar het is eigenlijk de bedoeling dat ook de scholen voor voortgezet onderwijs en de basisscholen mee gaan doen. Er is al een pilot geweest met het CSW uit Middelburg. De rechtsvorm wordt waarschijnlijk een BV en Jan Warnier wordt de directeur. Voorlopig blijven de ICT-ers van de instellingen in dienst bij hun eigen instelling en worden ze gedetacheerd door de huidige werkgever. Dat kan nog een aardige BTW-klus worden zoals je begrijpt. Ook het licentieverhaal met SLBdiensten is nog niet waterdicht maar daar horen we morgen meer over!
In de pauzes heb ik bijgepraat met o.a. Paul Schuitman (ooit uitgever van Edu'Actief) en Harm Klaassen van Cisco. De catering was voortreffelijk en het Zeeuwse abdijbier smaakt echt lekker. Ik ben niet blijven overnachten maar ik ben lekker mee terug gereden met Ronald van Cisco. In de auto hebben we heerlijk gebrainstormd over allerlei wilde plannen en wie weet: misschien komt er nog wat van.
En uiteraard kun je een paar foto's van vandaag bekijken.
Reacties
Willem Karssenberg
Geplaatst op 17 januari 2008 11:10
Complimenten Frans, Je bent sneller met je verhaal dan ik, maar ik ben dan ook wél blijven slapen:-)