Back to school - GETS 2008
06 maart 2008
Frans Peeters
Na de middagpauze was het back to school. De eerste voorbeeldles die we voorgeschoteld kregen was een rekenles voor de basisschool. Niina Mämmi begon met een SMARTboard in haar klas in 2003 en raakte besmet met het SMART virus. Inmiddels werkt ze als trainer voor de Finse dealer Aronet. Niina maakte vooral gebruik van Senteo waarmee je snel antwoorden uit je klas kunt verzamelen. Later op de dag liet de Duitse trainer me nog zien hoe eenvoudig je die Senteo vragen kunt maken en hoe snel je de antwoorden kunt exporteren naar bijvoorbeeld Excel. Ze maakte dankbaar gebruik van de spelletjes die staan op http://multiplication.com/flashgames/.
Daarna kregen we Engels in de onderbouw van Veronika Biskupova uit Tsjechië. Veronika maakte ook op een slimme manier gebruik van bestaande links op het internet. In een flits zag ik links naar www.manythings.org voor Hangman en www.deezer.com voor liedje waar ze een luistervaardigheidlesje mee gemaakt had. Beide lessen waren ontzettend leuk en afwisselend en je kunt je voorstellen dat kinderen met zo'n juf met heel veel plezier naar school gaan.
's Avonds hadden we ons diner aan boord van een boot die heen en weer ging op de rivier. Mijn gezelschap aan tafel bestond uit Roelf Willemstein van de directie van de AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders) en een echtpaar uit Noorwegen. Jan Peter Stromsheim is een senior adviser van het Ministerie van Onderwijs en het was een genot de avond met hem en zijn vrouw door te brengen. De hele avond hebben we ervaringen uitgewisseld over onze beide onderwijssystemen. De vrouw van Jan Peter is lerares Duits op een school voor voortgezet onderwijs. Een volle baan in Noorwegen bestaat uit tussen de 14 en 19 lesuren, dat is afhankelijk van het vak dat je geeft. Als je bijvoorbeeld Noors geeft, heb je maximaal 14 lessen. Als je een volle baan hebt, wordt echter wel van je verwacht dat je de hele werkweek aanwezig bent. Op haar school had dan ook elke docent een eigen werkplek met een eigen computer en een eigen telefoon. Per kamer zitten er vier docenten bij elkaar op haar school. Ze zei met nadruk dat het niet op elke school zo is, maar over het algemeen zijn er in Noorwegen voldoende werkplekken voor docenten op de scholen.