Holland meets USA
Samen met Apple Benelux heeft de Stonehouse Groep vandaag een aantal scholen voorgelicht over de mogelijkheden van laptopprojecten met Apple. Ze hadden daarvoor een wel hele bijzondere entourage bedacht want we zijn met de stokoude Stad Dockum gaan varen op de Loosdrechtse Plassen en de Vecht.
In januari 2006 bezocht het Zuyderzee College uit Emmeloord de Empire High School uit Arizona USA, een van de eerste scholen in de Verenigde Staten waar iedere docent en alle leerlingen uitgerust zijn met een laptop en waar alle werkboeken zijn afgeschaft. IT-manager Dirk-Jan Sluimers van het Zuyderzee was zo onder de indruk dat hij op zijn school zich hard gemaakt heeft voor het 1-to-1 principe zoals de Amerikanen dat noemen. Ze schrijven dat overigens vaak als 1:1. Zowel het Zuyderzee College als de Empire High School presenteerden vandaag hun projecten tijdens die prachtige boottocht.
De gesprekken die ik gevoerd heb met de Amerikaanse delegatie waren zeer interessant. De state standards zijn in Texas heel belangrijk. Als school word je beoordeeld op een aantal criteria en krijg je een beoordeling op een schaal van zes, van Excelling (6) naar beneden en die beoordelingen worden gepubliceerd. Superintendent Calvin Baker heeft 15 scholen onder zich, maar dat zijn dan zowel Primary, Middle als High Schools. Er is één doorlopende leerlijn en alle targets staan op internet in een centrale agenda. Iedere school en docent weet welke vaardigheid waar bereikt moet zijn. De Macbooks gaan gewoon mee naar huis. Ownership is belangrijk voor de leerlingen, ze kunnen geen software installeren maar muziek en foto's mogen wel. Vooral de eigen muziek vinden leerlingen erg belangrijk.
Op het Zuyderzee zijn ze twee jaar geleden begonnen in BB/KB en dat viel meteen heel goed. Ze zijn nu zo ver dat alle brugklassen (14) volgend schooljaar voorzien worden van een Macbook, die overigens niet mee naar huis gaat. In de lokalen zijn zuilen gemaakt met stopcontacten die verplaatst kunnen worden. De accu blijft het meest kwetsbare onderdeel en daarom worden meestal gewoon de stopcontacten gebruikt. Alle werkboeken zijn afgeschaft. Er was voorheen een boekenfonds en de boeken worden nu nog gebruikt al klassesets. Ze werken met Moodle en heel veel materiaal wordt zelf geproduceerd, bijvoorbeeld met Hot Potatoes. Het idee van de jonge ICT coach is leuk. Bij Dirk-Jan werken ze met "jiccers", dat zijn dus leerlingen die andere leerlingen en docenten helpen bij ICT-problemen. Dirk-Jan zal zijn verhaal volgende week op de Ambassadeursdag nog een keer doen en als je geïnteresseerd bent in laptopprojecten moet je volgende week zeker naar zijn sessie gaan. Technical Director Matt Federoff vertelde met dat in Amerika de ratio Mac-PC ongeveer 30%-70% is. Apple is terrein aan het terugwinnen en ik denk dat dit ook in Nederland het geval is. Ik heb zelf geen Mac maar ik hoor van iedereen dat de software super is en dat de systemen ook eenvoudig te onderhouden zijn. Een grote misvatting is dat mensen denken dat de Macs niet passen binnen een Windows omgeving. Volgens de mensen die vandaag gesproken heb, is er geen enkel probleem met het inpassen van Macbooks in een Windows netwerk. Met enkele mensen van Apple heb ik nog even gesproken over de mogelijkheden van de iPod Touch, een prachtig apparaat. En aanstaande maandag wordt het D-Day voor de iPhone. Dan wordt beslist of we echt mogen gaan bellen met de iPhone in Nederland en zo ja met welke telefoonmaatschappij(en) dat dan gaat gebeuren. En het was heerlijk foto's maken vanaf die boot uiteraard. Nijenrode, kastelen, huizen, boten en zelfs een Volkswagen Golf die zomaar het water in reed. Dank je wel Victor, Joachim, Nils en anderen. Het was een mooie dag.
My pictures can be found at www.informaticavo.nl/docs/2008/apple/