xml declaratie weglaten op xhtml pagina
De afgelopen week heb ik weer eens in een boek van css goeroe Dan Shafer zitten lezen en daar kwam ik toch weer enkele leuke dingen tegen. Hij zegt bijvoorbeeld dat je de hele xml declaratie op de bovenste regel weg moet laten. Bij Internet Explorer 6 mag er niets staan voor het DOCTYPE anders springt de browser in quirks mode. Voor die laatste term had ik even Wikipedia nodig: \"Quirks mode (letterlijk fratsenmodus) is een techniek die door sommige webbrowsers wordt gebruikt om een pagina te renderen. Normaliter proberen de meeste webbrowsers een pagina in standards mode op te bouwen en weer te geven, een techniek waarbij de browser zich houdt aan de standaarden zoals opgelegd door W3C en IETF. In quirks mode wordt van deze standaarden afgeweken, vaak om oudere webpagina's nog goed weer te kunnen geven. Uitzonderingen vormen de meeste versies van Internet Explorer, die de meeste webpagina's in quirks mode rendert terwijl het voor de betreffende pagina niet nodig is.\" Weglaten die xml declaratie dus. Een juiste kop voor xhtml strict heb ik geplaatst bij het Lesmateriaal bij internet-048. Verder had hij nog een mooie tip voor een colorwheel: Pixy's Color Scheme Generator. Je kunt daar de juiste kleurencombinaties kiezen en ook controleren hoe mensen met bepaalde kleurenblindheid de website zien. Kijk maar achter het gele pijltje.
Reacties
Geplaatst op 22 januari 2009 21:42
Peter,klopt het dat die licentie per jaar 2200 euro kost?
Peter Harmsen
Geplaatst op 14 januari 2009 09:43
Hopelijk heeft jouw school ook meegedaan aan het contract met Adobe via Slim want dan is het zeer goed te betalen. In de beoogde uitgave ligt de nadruk sterk op CSS.
Geplaatst op 13 januari 2009 15:35
En Dreamweaver is zodanig goedkoop dat dit voor scholen acceptabel is aan te schaffen? Wordt hiermee werken met/aan xhtml overboord gezet? Of zie ik dat verkeerd?
Peter Harmsen
Geplaatst op 13 januari 2009 13:51
De vernieuwing is vooral dat CSS m.b.v. Dreamweaver gedaan wordt. Alle concepten van CSS worden behandeld en vervolgens toegepast met Dreamweaver. Het \"binnenkort\" wordt wel iets later omdat we nu toch willen dat de uitgave ook bij CS4 goed gebruikt kan worden. Met namen op het gebied van CSS biedt Dreamweaver in CS4 mooie nieuwe opties. Het zal een uitgave worden die door Instruct uitgegeven wordt.
Frans Peeters
Geplaatst op 11 januari 2009 10:34
Die moet aangepast worden, maar er komt een geheel vernieuwde versie die samengesteld wordt door Ruud Koortens en Peter Harmsen. Die wordt momenteel getest en komt binnenkort beschikbaar op de een of andere manier.
Geplaatst op 11 januari 2009 02:00
Nee, ik bedoel het door jou en Ruud Koortens samengestelde booklet XHTML en CSS van januari 2008.
Frans Peeters
Geplaatst op 10 januari 2009 22:12
Waarschijnlijk bedoel je de RSS reader Cees, of niet? Als dat het geval is: het RSS bestand is een apart xml bestandje dat uitgelezen wordt door een RSS reader of een browser.
Geplaatst op 10 januari 2009 22:01
Wordt je XHTML en CSS reader dan ook aangepast?