Maandag gaan we met een groepje thin clients testen. We denken er sterk aan hiervan een aantal in te zetten in ons netwerk. Welke school heeft al ervaring met thin clients? Waar moeten we op letten bij het testen? Wat zijn de kritische factoren? Welke educatieve software doet moeilijk? Op dit soort vragen zoek ik antwoorden. Wie heeft er iets te melden?
Reacties
Johan Hoekstra
Geplaatst op 03 februari 2009 08:55
Sinds 1998 worden er bij ons op school thinclients gebruikt. Er zijn nadelen, maar dat worden er steeds minder. Ook het probleem met beeld en geluid wordt steeds kleiner. Op alle plaatsen waar geen direct toezicht is op de werkplekken hebben we thin clients. Voor de meeste huis tuin en keuken applicaties werkt dat uitstekend. Applicaties waarbij lokaal wordt weggeschreven geven wel eens problemen. Bij aanschaf van software moet ook altijd gekeken worden of het op een TC kan draaien of niet (Testen, want uigevers zeggen maar wat). Eigenlijk zijn we door de compex begonnen met fatclients en natuurlijk voor het vak informatica. Momenteel staan er zo\'n 250 TC\'s overal verspreid in de school. We hebben dit jaar na 6 jaar een aantal vervangen. Kom maar eens kijken.
Jan Brink
Geplaatst op 02 februari 2009 14:35
Aan thinclients in het onderwijs zijn we nog niet begonnen. Wel voor het ondersteunende personeel en daar werkt het prima. Zo houden we weer een klein beetje geld en beheerscapaciteit over voor de FAT clients. We proberen wel om zoveel mogelijk naar het web te verhuizen (Google Apps for Education) zodat we in de toekomst een groot deel van de activiteiten via een browser kunnen doen (die prima werkt op een thin client) en alleen voor specifieke applicaties nog FAT clients nodig hebben. We hebben ze voorlopig toch nog nodig voor de examens.. Voor de problemen met gedeelde dll\'s onderzoeken we momenteel ThinApp van VMWare en ZEN Application virtualization. 1x Packagen en daarna draaien op Terminalserver (Citrix) en FAT client. Zo kun je op één server bijvoorbeeld Office aanbieden in drie smaken als je dat zou willen (2000, 2003 en 2007)
Geplaatst op 02 februari 2009 12:11
Grafische programma\'s, video e.d. zijn vermaard om problemen bij thin clients. Er schijnen nu technieken te zijn die dit probleem niet meer hebben. Wij hebben bewust ingezet op fat plus dstributie voor beheer.
Harry Bezemer
Geplaatst op 02 februari 2009 10:08
Wij hebben enkele jaren geleden de overstap voor een heel computerlokaal gemaakt naar thin clients, dat was geen gewone ramp maar een disaster. Na een half uur konden de leerllingen aan het werk, als je geluk had. Voor systeembeheer is het een geweldige oplossing: weinig of geen onderhoud. MAar voor een lokaal was het toen een ramp. We hebben ze nu nog draaien in de mediatheek met 40 pc\'s. De usb-stick is een probleem bij ons, die moet je er eerst in doen en dan pas opstarten, anders lukt het niet meer. Ook grafische programma\'s zijn een probleem. Het liefst had ik ze helemaal de school uit want als je met een stel tegelijk gaat starten, zoals in de pauze, dan duurt het minstens 10 min voor je er in bent. Toen we getest hebben, waren met name de windowsprogramma\'s sneller dan in een lokaal, maar testen doe je meestal met een klein groepje.
Tim Croes
Geplaatst op 02 februari 2009 09:32
Bij mij op school hebben we twee jaar geleden de TC\'s ingevoerd. We gebruiken er ongeveer 40 in de hele school. Daarnaast hebben we nog 160 andere pc\'s. In het begin liep alles heel snel. Inloggen duurde 2(!) seconden en dan kon je direct beginnen met alles. Helaas na allerlei updates en beveiligingen van Windows is het aanmelden veel trager geworden. We hebben nu onze TC-server wat aangepast waardoor de software wat sneller moet werken. Dat lukt, maar nog steeds blijven er problemen. Er wordt aan gewerkt. Ondanks dat het aanmelden traag gaat, gaat de rest van de software vrij snel. Filmpjes van youtube afspelen gaat wel traag, maar dat komt door onze trage verbinding.
Elbert de Bruin
Geplaatst op 02 februari 2009 09:03
Probeer eens met 10 gebruikers tegelijk Word documenten te openenen en te bewerken. Kijk dan of er geen vertragingen optreden (cursor in de tekst blijft even hangen, en springt daarna 10 karakters verder). En zoals hierboven gemeld, video is meestal een probleem. Kijk niet alleen naar Youtube, daar is het bronmateriaal vaak slecht, maar naar Teleblik en Uitzending Gemist. Probeer met 10 gebruikers tegelijk naar hetzelfde programma bij Teleblik te kijken. Wel zeker weten dat de glasvezel dit aankan en dat daar het probleem niet zit!
Steven van der Staaij
Geplaatst op 01 februari 2009 22:31
Bij ons op school was het één grote ramp, maar dan was wel Citrix de basis en vraag ik me af hoeveel het systeembeheer aan kennis had voordat ze eraan begon. Ik zou eerst elders gaan kijken: draait daar ongeveer dezelfde software als die je wilt gaan draaien? Of zijn de eisen veel lager of hoger? Wat is de basis waarop alles draait? Wij hadden echt veel problemen met kleine dingen, zelfs Office of Internet Explorer duurder vrij lang voordat ze opstarten, hoewel juist dit soort applicaties het goed zou moeten doen op Thin Clients. Educatieve paketten draaiden nauwelijks. Of zwaardere beeldbewerkingprogramma\'s erop uberhaupt kunnen draaien, vraag ik me sowieso af. Na kosten met 6 cijfers voor de komma, meerdere externe bureaus verder (die bijna precies dezelfde conclusies trekken als dat een paar collega\'s en ik al gratis hadden gedaan) heeft de CD het verlies maar genomen en nu draaien er bijna overal weer FAT-clients en die doen dat naar tevredenheid.
Geplaatst op 01 februari 2009 22:23
Door het protocol wat gebruikt wordt tussen de server en de thin client kan desynchronisatie van geluid en beeld optreden bij het bekijken van een film. Dus test youtube. Software dat niet geschreven is voor een netwerk kan problemen veroorzaken, denk hierbij aan de bestanden die dan gebruikt worden door meerdere personen tegelijk. Ook opletten hoe je de beveiliging gaat regelen, vele dll\'s worden immers door meerdere programma\'s gebruikt. Voor de rest geen problemen bij mij op school, op een onwillige server na.