Op mijn school zijn we bezig met een herziening van het ICT-beleidsplan en hetlijkt ons een goed idee om eens te kijken hoe anderen dit hebben vormgegeven.
Wij zijneen scholengemeenschap van 4500 leerlingen met 5 locaties in drie gemeenten. In onze ? zich overigens nog verder ontwikkelende ?visie op onderwijs en bedrijfsvoering zien wij een belangrijke rolweggelegd voor ICT-toepassingen. Daar is in de afgelopen jaren eenstevige basis voor gelegd qua infrastructuur en ELO (Moodle). Wewillen deze visie nu vertalen in een ICT-beleid voor de komende drietot vijf jaar, dat als onderlegger kan dienen voor deorganisatorische en personele invulling van onze ICT-dienstverleningop centraal en op locatieniveau en voor de financiëlemeerjarenramingen. Wij zijn op zoek naar collegascholen die in deafgelopen jaren op dit vlak stappen gezet hebben en bereid zijn hunervaringen met ons te delen.
Wie wil er met ons praten?
Reacties
Robbert Dijkshoorn
Geplaatst op 19 november 2009 23:15
Beste Jan,
Belangrijk bij het opstellen van een ICT beleidsplan is om eerst helder te krijgen wat de visie en ambities zijn van de school en de scholengroep. Wil de school en scholengroep zich bijvoorbeeld onderscheiden middels ICT, dienen de scholen zelf de ruimte te krijgen voor ICT ontwikkeling of dient dat centraal geregeld te worden, etc. Met het helder krijgen van deze visie en ambities wordt een kader gesteld waarbinnen het ICT beleidsplan opgesteld kan worden. Daarna is het belangrijk om met afgevaardigden vanuit verschillende onderdelen van de school te ?brainstormen? hoe ICT gebruikt kan worden binnen de school en welke functionele behoeften er zijn. De functionele behoeften worden daarna in categorieën ondergebracht, welke de uitgangspunten worden voor het ICT beleid (de gewenste situatie).
Maar dan ben je er nog niet. Het is bekend hoe de gewenste situatie er uit dient te zien, maar wat voor gevolgen heeft dit voor de organisatie, de gebruikers van de ICT, de ICT infrastructuur, processen en hoe implementeer je dan het ICT beleid?
Er zal daarom een vertaling gemaakt moeten worden wat de gevolgen zijn van de gewenste situatie op bovenstaande aspecten. Voorbeelden hiervan zijn; hebben gebruikers de juiste ervaring, wat voor ICT infrastructuur is benodigd, wat betekent dit voor de ICT dienstverlening, kan de ICT organisatie dit aan, zijn er voldoende financiën, etc. Op basis hiervan is dan bekend wat de gevolgen zijn en zal uitgezocht moeten worden wat de hiaten zijn van de gewenste situatie t.o.v. de huidige situatie. En op basis hiervan kan dan een implementatieplan worden gemaakt voor het ICT beleid.
Zoals je kan lezen is het geen gemakkelijke opgave om een ICT beleid op te stellen. Zeker omdat er veel verschillende soorten expertise benodigd is. Inmiddels heb ik veel kennis opgebouwd en heb ik vele jaren ervaring in het opstellen en invoeren van ICT beleid in het voorgezet onderwijs. Deze kennis en ervaring wil ik graag met je delen zodat je in staat bent om een gedegen ICT plan op te stellen en te implementeren.
Indien je hierin geïnteresseerd bent, kan je contact met mij opnemen. (robbert.dijkshoorn@divetro.nl)
Groeten Robbert
Geplaatst op 12 november 2009 19:25
Beste Jan,
Lees eens mijn column over dit onderwerp in ons eZine nr 7 op: http://edumaat.nl/ezine.htm
Als we jullie hiermee kunnen helpen dan hoor ik het wel.
Met vriendelijke groet,
EDUMAAT
Richard de Jong
info@edumaat.nl
Johan Hoekstra
Geplaatst op 07 november 2009 15:37
Hallo Jan,
Goed om weer eens iets te horen. Ook onze school, het Jac.P.Thijsse in Castricum, moet aan een nieuw beleidsplan beginnen. Ik denk aan een termijn van 3 jaar. Wij zijn een scholengemeenschap van ruim 2000 lln op één locatie.
Richtinggevende gedachte: De Wifi generatie staat op ( Zie hieronder).
Ook ik ben te vinden op LinkedIn.
Groeten,
Johan Hoekstra
Geplaatst op 06 november 2009 17:28
Jan,
Wij (3280 leerlingen op 4 locaties) hebben denk ik een vergelijkbare ontwikkeling op het gebied van ICT doorgemaakt. Ons beleidsplan moet na 4 jaar worden vernieuwd. Delen en samenwerken spreekt mij aan. Laten we een link leggen (via LinkedIn?).