Schola Europaea
Vanmiddag hebben we met de deelnemers van de GETS2010 een bezoek gebracht aan de Europese School in Brussel. Daar zitten 3100 studenten die les krijgen van 340 docenten. Er zijn veertien Europese scholen in Europa en vier ervan in Brussel. Docenten worden voor negen jaar aangesteld en gaan dan terug naar hun eigen land of naar een andere Europese school. Het toeval wil dat een conrector op mijn school ontslag heeft genomen en is gaan werken als docent Nederlands in Engeland.
Op deze school waren er veertig lokalen met een SMARTBoard, ongeveer de helft van alle lokalen. Binnen de school hebben ze alles bij elkaar ongeveer 2000 clients onder Windows 7 en die worden onderhouden door twee systeembeheerders, ja je leest het goed. In anderhalf uur blazen ze op afstand een image op talloze pc's. Ze werken nu nog veel met netbooks maar ze gaan binnenkort over op de Classmate pc. De directeur is een erg charismatische man (zie foto) met een enorme visie. We kregen een waslijst met titels van wetenschappelijke publicaties over het voordeel van interactieve whiteboards.
Nog even over een docent uit België die ik sprak. Ik heb het hier al eens vaker over gehad. In België word je benoemd op een school door de regering. Je wordt ook betaald door de regering en niet door de school. Je kunt niet veranderen van school en in principe werk je dus op dezelfde school voor de rest van je leven. Als je hier nog vragen over hebt: volgende week staat hij twee dagen in de stand van Klascement op de IPON.
Reacties
Frans Peeters
Geplaatst op 05 maart 2010 20:35
Vanuit België ontving ik de volgende reactie:
Nog even een update in verband met Vlaamse leerkrachten:
Ze worden benoemd door de inrichtende macht van de school, meestal (en eigenlijk bijna altijd) op voorspraak van de directie.
Die inrichtende macht is afhankelijk van het soort onderwijs:
1. Is dat een vrije (= lees katholieke) school dan is die inrichtende macht (een vzw, bij jullie een stichting) een groep mensen, samengesteld uit de plaatselijke katholieke gemeenschap
Wie kan dat zijn? Alles en iedereen: gaande van de pastoor, de deken, een gepensioneerde leerkracht, de plaatselijke slager, een bedrijfsleider,……..
Na een aantal jaren word je automatisch vastbenoemd als de directie je pedagogisch voldoende bekwaam acht.
Men noemt dit voor primair onderwijs meestal VBS-Scholen: Vrije Gesubsidieerde Basisscholen. Hun werkingsmiddelen krijgen ze uiteraard ook van de Vlaamse gemeenschap.
2. Is dat een school gelinkt aan het Gemeenschapsonderwijs (www.g-o.be )dan wordt de benoeming gedaan door een directiecomité van de scholengroep. Hier kunnen voor 1 openstaande vacature meerdere kandidaten zijn en het werkt via het indienen van een dossier dat dan een aantal punten krijgt. De tweede ronde moet je voor het comité van directeurs verschijnen om een spervuur van vragen te beantwoorden. In praktijk is het zo dat meestal de kandidaat van de school zelf toch benoemd wordt. J
3. Is dat een school verbonden aan het stedelijk, het gemeentelijk of het provinciaal onderwijs dan is het de stedelijke en gemeentelijke (lees College van Burgemeester en Schepenen) of provinciale overheid (lees député voor onderwijs) die de kandidaat benoemt, ook hier bijna altijd op voorspraak van de directie.
4. Noot: ervaring leert me dat een directie hier meestal wel de meest geschikte kandidaat kiest, want hij wil natuurlijk wel kwaliteit in zijn school.
Lonen van elke leraar (ongeacht het net) worden wel door de Vlaamse overheid betaald. Benoeming inderdaad voor het leven. En je moet al zeer erge dingen uitsteken vooraleer ze je ontslaan.
Er gaan al jaren stemmen op om dat te veranderen, maar de vakbonden verhinderen dat.
Vroeger was het zo dat scholen uit het vrije (lees katholieke) net minder toelage per kind kregen dan scholen uit het gemeenschapsonderwijs.
Ondertussen hebben ze die ongelijkheid wel weggewerkt.