Structurele scholing informaticadocenten door VU en UvA
Dit bericht is eerder geplaatst maar en zijn enkele wijzigingen. Het besluit is genomen om de docentenbijeenkomst van 12 mei te laten vervallen. En de brief aan de rectoren zit nu bij de PDF.
Sinds de invoering van het schoolexamenvak informatica in 1998 en de herziening van de tweede fase in 2007 is er nauwelijks iets veranderd aan het curriculum voor het vak informatica. Dit staat inmiddels in schril contrast met de vele nieuwe ontwikkelingen die in dit vakgebied hebben plaatsgevonden. De VU en de UvA willen daar iets aan doen. Gezamenlijk is er een concept scholingsprogramma opgezet voor vwo-docenten informatica. De tijdens deze scholing aangeboden onderwerpen moeten zorgen voor een duidelijke verbreding en actualisering ten opzichte van de bestaande methodes en het huidige examenprogramma. Het materiaal moet ook een indruk geven van de breedte van de informaticagerelateerde opleidingen. Daarnaast is er het streven om een ondersteunend netwerk (docenten – scholen – universiteiten) te vormen. Dit netwerk heeft zowel een rol in de bijscholing van informaticadocenten, als bij de uitvoering van het onderwijs.
Gedurende een periode van 2 jaar wordt een selecte groep docenten bijgeschoold. Vooralsnog zijn dat docenten die de CODI-opleiding hebben afgerond. Het plan is om een aantal regio’s te vormen met aan het hoofd van elke regio een coördinator. Deze regio’s liggen in het toeleveringsgebied van de VU en de UvA. Per regio kan overigens slechts een beperkte groep docenten aan het scholingstraject gaan deelnemen. Het aangeboden materiaal zal worden verdeeld over blokken van elk 6 weken. De eerste week omvat een gezamenlijke bijeenkomst met een inleiding in het onderwerp door een docent van de VU of de UvA. De volgende 5 weken bestaan uit wekelijkse lokale bijeenkomsten per regio. Er is gekozen voor deze opzet om kostbare reistijd te beperken. Net als bij de CODI-opleiding worden deze bijeenkomsten op een vast moment in de week gepland, te weten de donderdagmiddag. In de roosters van deelnemers zal hier dus rekening mee moeten worden gehouden. De studielast zal 2 uur per week bedragen. Voor elk met succes afgerond blok zal een certificaat worden overhandigd. Van de deelnemende docenten wordt verwacht dat zij actief aan de slag gaan met het aangeboden materiaal. Inmiddels worden via een apart te organiseren bijeenkomst op dinsdag 27 april (16:00 – 18:00 uur) de directies, rectoren en docenten op de hoogte gebracht van het initiatief van de VU en de UvA. Aan docenten vragen we nadrukkelijk hierover contact op te nemen met uw schoolleiding. Van de deelnemende scholen wordt verwacht dat zij hun docent voor 2 uur per week vrijstellen. In de pdf die bij dit bericht is toegevoegd, treft u een conceptprogramma aan van de onderwerpen die de komende twee jaar behandeld zullen worden. De tweede pdf bevat de brief die verstuurd is aan een grote groep rectoren.
Voor meer informatie of voor aanmelding voor de bijeenkomst op 27 april kunt u contact opnemen met:
Doutzen Abma ( steunpuntcoördinator informaticadocenten): D.Abma@uva.nl
en
Ronald Leijtens (VU informatica vakwerkdocent): r.leijtens@few.vu.nl