The Cardinal Vaughan Memorial School
Tijdens de ITEM 2011 reis heb ik twee scholen in Londen bezocht. De eerste school was The Cardinal Vaughan Memorial School. We werden heel hartelijk ontvangen in de bibliotheek. Wat meteen opviel was de traditionele uitstraling van de school. Docenten en management droegen nog van die toga's en blijkbaar kon je zelfs aan de toga zien op welke universiteit ze zelf hadden gestudeerd.
Het is een state comprehensive met bijna 1000 leerlingen. Ze krijgen per jaar 600 aanmeldingen en ze kunnen er 120 plaatsen. Je moet katholiek zijn, anders kom je niet op deze school. Ze hebben een Specialist Status in wiskunde en ICT. Als je die status hebt in Engeland, krijg je flink extra geld voor die vakken en dat is terug te zien op die school.
Elk lokaal heeft een digibord met lerarencomputer en beamer. Verder hebben ze meer dan 500 desktops en 200 laptops en nog eens 75 pda's in gebruik. De kamers van systeembeheer zagen er uit zoals meestal: heel veel spullen en materiaal in een klein kamertje.
Alle docenten hebben een laptop van school en ze krijgen regelmatig cursussen en trainingen in ICT. De organisatie van het netwerk en allerhande ICT-zaken leek erg op de Nederlandse situatie. Ze denken momenteel aan de Fizz Book, de iPad of de Dell Inspiron Duo als opvolger van al die desktops. Als elektronische leeromgeving hebben ze het sterk in opmars zijnde Frog.
ICT (informatica) is vergelijkbaar met hoe het bij ons is. Het is een keuzevak en als je het kiest, krijg je het drie uur in de week. Het hoofd ICT zei dat het examenprogramma in Engeland voor informatica net vernieuwd is. Hij zou het me sturen, want ik denk dat het interessant is daar naar te kijken.
Na een presentatie van een directielid en een van het hoofd ICT kwam er een presentatie van een leerling met de prachtige naam Alessandro Mario Gatto. Toen hij zijn uit zijn hoofd geleerde presentatie afraffelde, had ik echt mijn bedenkingen. Het leek wel een robot die ook nog even dit bekende filmpje toonde. Toen we vragen mochten stellen en hij ons de hele school doorsleurde, bleek het een fantastische en zeer intelligente jongeman te zijn. Echt zo'n ambassadeur voor je school weet je wel.
Wat een ontzettende indruk maakte, waren de muzieklokalen. Op de bovenste verdieping waren er alleen maar muzieklokalen. Er is een koor, een orkest en er is voor elk individueel instrument een docent en een geïsoleerd leslokaal. Je wist echt niet wat je zag in al die lokalen.
De examenkandidaten hebben hun eigen ruimte om te studeren waar geen enkele andere leerling mag komen. De examenkandidaten zijn ook de enige leerlingen die buiten de school mogen lunchen.
Vanuit het muzieklokaal had je zicht op de speelplaats en na de lunchpauze kon je zien hoe de eerste- en tweedejaars in rijen opgesteld stonden. Ze werden opgehaald door de docenten waar ze daarna les van hadden. Bekijk de foto's, de website van de school en bijvoorbeeld de schoolregels. Lees ook eens de blog van Frank van den Oetelaar over deze reis.