Postbus 51-spotjes gedigitaliseerd voor het onderwijs!
Ruim 1700 Postbus 51-spotjes beschikbaar als lesmateriaal voor PO en VO
Hilversum - ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ en ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’ zijn twee slogans uit de kleurrijke geschiedenis van Postbus 51. Ruim 1700 Postbus 51-spotjes werden het afgelopen jaar door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Beelden voor de Toekomst digitaliseert de audiovisuele geschiedenis van Nederland om deze te redden, te bewaren en toegankelijk te maken voor publiek, onderwijs en creatieve industrie.
Met het prachtige Postbus 51-materiaal, dat werd uitgezonden tussen 1969 en 2007, is lesmateriaal ontwikkeld voor het primair en voortgezet onderwijs. De collectie, die door de RVD aan Beeld en Geluid is geschonken, geeft een tijdsbeeld van de voorlichtingscampagnes door de jaren heen. Het laat zien hoe Nederland op sommige punten heel snel is veranderd, maar op andere punten opvallend gelijk is gebleven. Er zijn spotjes te zien over de sociale wetgeving, energiebesparing, veiligheid en ook de bekende spotje voor de aidscampagne en die met Van Kooten en De Bie over de postgiro zijn gedigitaliseerd.
ED*IT, het onderwijsplatform van Beelden voor de Toekomst
Voor het lesmateriaal is gebruik gemaakt van ED*IT, het onderwijsplatform van Beelden voor de Toekomst. Het onderwijsmateriaal is speciaal voor het digitale schoolbord ontwikkeld en sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs. Binnen ED*IT worden twee lespakketten aangeboden, een lespakket voor de bovenbouw van het basisonderwijs en een pakket voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Aan de hand van vragen, doe-opdrachten en een quiz gaan leerlingen aan de slag met Postbus 51 thema’s als gezondheid, afval en (in het voortgezet onderwijs) alcoholmisbruik.
Lancering
Tv-presentator Sipke Jan Bousema verzorgt de officiële lancering van het lesmateriaal. Deze presentatie vindt plaats op dinsdag 25 januari aanstaande tussen 15.30 en 16.15 uur tijdens de onderwijsvakbeurs de NOT in de Jaarbeurs in Utrecht.
Dit project kwam tot stand in het kader van Beelden voor de Toekomst en is een samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Stichting Nederland Kennisland.