Reprap (3D printen thuis)
Reprap is een open source rapid prototyping machine, ook wel 3D printer genoemd. Deze printer kan dus plastic 3D objecten maken. Het doel van het project is om uiteindelijk met een printer een andere printer te kunnen printen, nu kan hij alleen nog maar de plastic onderdelen printen. Bijzonder is dat deze open source printer zeer goedkoop (ongeveer 500 euro) is vergeleken met een minimaal 10000 dure closed source rapid prototyping machine.
Het systeem is gebaseerd op rapid prototyping, een techniek waarbij je een product laagje voor laagje print. Hierdoor ontstaat er diepte in het product, en kun je vormen maken die normaal niet mogelijk waren. De Reprap smelt de stof, en plakt deze op elkaar. Andere 3D printers gebruiken lasers om stoffen te laten stollen of smelten.
De huidige materialen die een Reprap aan kan zijn verschillende plastics waaronder biologisch afbreekbare plastics. Verder zijn er tests bezig om de printer chocola, tin en keramiek te laten printen. De laatste 2 omdat daarmee printplaten gefabriceerd zouden kunnen worden. Er zijn al geslaagde proeven waarbij een Reprap met tin kon printen.
Wanneer het eenmaal is gelukt om
geleidende stoffen te printen is bijna alles mogelijk, iemand van
ProtoSpace in het onderstaande filmpje denkt zelfs dat we in de
toekomst een complete telefoon kunnen printen. Dit zou wel eens de
evolutie van de opensource hardware kunnen zijn. (Open source
telefoons, computers etc.) Wanneer er dan een toets van je laptop
loslaat print je gewoon een
nieuwe.
http://www.youtube.com/watch?v=flTVtZ4wFvY&NR=1
(NOS journaal item “printen in 3D”)
http://reprap.org/wiki/Main_Page (De officiële Reprap site)
http://www.bright.nl/35-zelluf-doen (Een artikel in BRIGHT over 3D printen)