Verslag Delft voor Docenten Bijeenkomst informatica
Op dinsdag 19 juni 2012 kwamen zo’n 15 informatica docenten naar Delft voor de bijeenkomst over 3D. Dit is onderdeel van Delft voor Docenten (DvD). Uit de enquête formulieren bleek dat de bijeenkomst erg positief werd gewaardeerd. Dankzij een bijdrage vanuit het Computer Science for High Schools fonds van Google was deze bijeenkomst gratis.
Peter van Nieuwenhuizen, docent aan de TU Delft heeft een presentatie gegeven over 3D en 3D rendering. Hij ging onder meer in op technieken die de illusie van 3D wekken. Daarbij toonde hij ook voorbeelden van werken van Escher. Hij ging tot slot in op de stappen die worden doorlopen bij het renderen van een 3D afbeelding aan de hand van raytracing.
Na het diner heeft John Val, docent informatica bij het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest, zijn module over 3D gepresenteerd. Daarbij leert de leerling de wiskunde die nodig is voor berekeningen bij het renderen van 3D beelden. De leerling moet de opgedane kennis toepassen bij het programmeren van een Java applet waarbij de gebruiker door een simplistische 3D wereld kan bewegen. Deze module is geschikt voor leerlingen uit V5 en V6. De module is vrij beschikbaar.
Tot slot werd de module ‘van 2D naar 3D’ gepresenteerd. Deze module is ontwikkeld door een groep docenten vanuit de TU Delft. Doelgroep is H4 en V4. De module bestaat uit veel praktische opdrachten waarbij de leerlingen zowel 2D figuren als 3D objecten gaat maken. Deze 3D objecten kunnen op een website worden getoond, of via Augmented Reality op een mobiele telefoon. Leerlingen worden aangesproken op hun creativiteit. En tegelijkertijd leren ze een dieper begrip in het achterliggende concept, namelijk gegevensrepresentatie.
De module is nu online beschikbaar via: lesmodules.lamp.tudelft.nl. Uitwerkingen van de opdrachten en een lijst met toetsvragen en antwoorden zijn verkrijgbaar via Martin Bruggink. Op verzoek kan de module ook op een eigen lokale server worden geplaatst.
De bijeenkomsten voor het volgende schooljaar zijn (het programma volgt later):
- Donderdag 20 september 2012
- Donderdag 24 januari 2012
- Donderdag 18 april 2013
Volgend schooljaar zal een docentontwikkelteam bestaande uit 9 docenten lesmateriaal gaan ontwikkelen over het maken van mobiele apps. We hopen tijdens de DvD bijeenkomst van donderdag 18 april het resultaat te kunnen laten zien.