Verslag i&i Conferentie
De i&i Conferentie 2013 startte met een keynote van prof. dr. Bas Haring. Als je wil weten hoe Bas in elkaar steekt, neem dan eens een kijkje op zijn eigen website www.basharing.com. Het is een genot om daar bijvoorbeeld wat filmpjes te bekijken. Een enorme staat van dienst en een zeer gevarieerd leven heeft die man. Kijk ook maar eens naar zijn Wikipedia pagina.
Hij is ook de man achter de Wise Bit filmpjes. Korte filmpjes met een hele duidelijke uitleg over tal van zaken. Interessante keynote. En hij had prachtige schoenen aan zeg. Die zou ik ook wel willen.
De eerste sessie die ik bijgewoond heb was van Brian Hewitt van Microsoft. Hij liet nog even zien wat Microsoft kan betekenen voor het onderwijs. Brian had o.a. een prachtig filmpje van The Norwegian Centre for ICT in Education (www.iktsenteret.no). Schitterend gemaakt zeg.
De sessie over Javascript van twee docenten van de HAN was awesome, om het zo maar eens uit te drukken. Dit is waar ik voor naar de conferentie kom! Lars Tijsma en Robert Holwerda namen in rap tempo enkele mooie dingen zien. Bijvoorbeeld hoe je een prachtig spel (Epic Citadel) kunt spelen in je browser puur door gebruik van HTML5. Je moet wel even toestaan dat er 50MB op je hard disk wordt geplaatst. Of hoe je Linux kunt booten in de Windows browser via http://bellard.org/jslinux/. Wat te denken van programmeren in de browser met bijvoorbeeld Koding (https://koding.com/)? Databases benader je ook gewoon met Javascript in plaats van met SQL, bijvoorbeeld met mongoDB. Kortom: Javascript is weer helemaal in. Je kunt het heel goed leren via de Kahn Academy bij het vak Computer Science.
CodeCademy heeft nu een Nederlandse versie om Javascript te leren. Wel even inloggen.
Robert noemde ook nog het project The Hour of Code: http://csedweek.org/ Als school kun je meedoen in de week van 9 tot 15 december. Lijkt me leuk! Kortom: check it out dat Javascript! En laat Lars Tijsma en Robert Holwerda maar een keer een nascholing verzorgen zou ik zeggen.
Tijdens de lunch heb ik bijgepraat met Jenneke Krüger van de SLO en Ineke Heil van de Fontys PTH. Toen Kees Huizing ook nog aanschoof konden we het mooi hebben over wat er moet gebeuren om nieuwe eerstegraads docenten informatica te krijgen. Jenneke is hard bezig met de hervormingen voor informatica. In het voorjaar van 2014 zullen we er wel meer van horen.
Na de lunch zouden enkele politici naar de conferentie komen maar die haakten helaas af. Er was wel een opgenomen digitale boodschap van een Nederlandse vertegenwoordiger in het Europees Parlement, ik ben haar naam vergeten.
In plaats van de politici mochten enkele leerlingen laten zien met wat voor soort projecten ze een kleine subsidie hadden verdiend vanuit de www.mieni.nl/ pot. Leuke leerlingen met leuke projecten. En wat Aad ook probeerde, allemaal waren ze positief over het vak informatica en hun leraren. Cocky Booij van de VHTO was er wel. Zij mocht vertellen over het project Digivita. Binnenkort wordt de website gelanceerd.
Na de middag heb ik twee sessie van Eelco Dijkstra bijgewoond. De eerste was een brainstorm sessie over vernieuwingen in het onderwijs. Als voorbeeld haalde Eelco het project El Sistema van Venezuela aan. Het filmpje filmpje duurt tien minuten maar beloof me dat je het afkijkt! Heel indrukwekkend. Volgens Eelco zouden we ook kunnen kijken naar de manier van werken bij de Japanse autofabriek Toyota. Eelco is onze evangelist als het aankomt op vernieuwing in het informatica onderwijs. Ik voel veel voor zijn open badges (http://openbadges.org/) systeem en informatica is hèt vak bij uitstek waarmee je zou kunnen vernieuwen. Maar met de andere vakken hebben we nog een lange weg te gaan ben ik bang.
Tom van 't Hek heb ik met mijn collega's niet afgewacht. Het zou voor ons veel te laat worden.
De foto's staan op Flickr tussen de 20.000 andere.
Reacties
Jacques HeijndersVernieuwing informatica bovenbouw, invoering van het vak IT-TL in Vmbo-TL, wel/niet verplicht vak in onderbouw H/V. Maar .... wie gaan die lessen verzorgen? De club die ooit de CODI-opleiding gevolgd heeft hoort bij het uitstervend ras. De huidige universiteiten hebben totaal 6(?) studenten die mogelijk kiezen voor het leraarschap informatica. De tweede graads opleidingen hebben nauwelijks tijd leraren op te leiden; voordat ze afstuderen staan ze al voor de klas. Er is wel en stijgende lijn in het aantal studenten, maar te weinig gezien de mogelijke ontwikkelingen.
Hoe gaan we dit oplossen?
Jacques Heijnders lerarenopleider informatica/ICT leraar informatica
Geplaatst op 23 november 2013 19:07
Prachtig al die ideeën die weer opgedaan heb tijdens I&I.
Sietie Alma
Geplaatst op 22 november 2013 10:04
Helaas kon ik niet aanwezig zijn. Dank voor je verslag met de linkjes. Zo kan ik toch nog even een beetje meeliften