24 april informatica bijeenkomst TU Delft: Digitale Geletterdheid en Vernieuwing informatica
Op donderdag 24 april organiseert het Bètasteunpunt Zuid-Holland (voormalig Delft voor Docenten) een bijeenkomst voor informatica-docenten. De onderwerpen zijn Digitale Geletterdheid en de vernieuwing van het vak informatica. Hieronder vindt u het volledige programma.
15.30-16.00u Inloop met koffie/thee open
16.00-17.00u Herinrichting informatica - Jenneke Kruger (SLO)
17.00-18.00u Lifestyle Informatica - Berry Nieskens (Hyperion Lyceum)
18.00-19.00u Diner
19.00-20.00u Pilot Digitale Geletterdheid
Herinrichting informatica - Jenneke Kruger (SLO)
Het SLO zal begin april een advies uitbrengen aan het ministerie van onderwijs over de herinrichting van het bovenbouw vak informatica. Jenneke Krüger van het SLO zal komen vertellen over dit rapport waarvoor vele betrokkenen, waaronder vooral docenten informatica, zijn geraadpleegd en geïnterviewd. Het advies heeft onder meer betrekking op het examenprogramma en de mate van keuzemogelijkheden daarbinnen, de beoogde leerlingenpopulatie en de manier van afsluiting (via een centraal schriftelijk eindexamen of alleen via schoolexamens).
Lifestyle Informatica - Berry Nieskens
Op het Hyperion Lyceum in Amsterdam wordt het vak lifestyle informatics in de onderbouw gegeven. Daarbij wordt niet alleen wordt ingegaan op het gebruik van de computer voor dagelijkse toepassingen, ook diepere informatica-concepten komen aan bod. Digitale Geletterdheid heeft dus een belangrijke plek in het vak. De school ontwikkelt informaticaleerlijnen voor de eerste klas tot en met de zesde klas. Berry Nieskens, docent aan het Hyperion Lyceum, komt zijn ervaringen met het vak Lifestyle Informatics en hoe zij de leerlingen enthousiast maken voor informatica met u delen.
Pilot Digitale Geletterdheid
Naar aanleiding van het rapport over Digitale Geletterdheid van de KNAW is de TU Delft een pilot gestart met enkele scholen. Het lesmateriaal dat is ontwikkeld wordt momenteel op diverse scholen gebruikt. In het lesmateriaal wordt ingegaan op onder meer het veilig omgaan met wachtwoorden, inzicht in het gebruik van social media, digitaal pesten, en het zoeken van betrouwbare informatie op het internet. De leerlingen werken veel samen en leren daarbij ook werken met online applicaties. Tijdens deze workshop hoort u de eerste ervaringen van docenten en kunt u kennismaken met het lesmateriaal.
U kunt zich aanmelden via de website (de link staat onderaan): http://betasteunpuntzh.nl/agenda/informatica/
De bijeenkomst zal plaatsvinden in het TNW-gebouw van de TU Delft: http://tudelft.nl/gebouw22