i&i 2014
De i&i heeft inmiddels zijn draai gevonden in Media Plaza in Utrecht. Toen we uit de trein stapten waren we bijna in de verleiding om met al die vrouwen naar de Margrietdag te gaan, want daar was blijkbaar veel te halen gezien de trolleys die de dames allemaal bij zich hadden.
De keynote van Prof. dr. Bart Windels was erg grappig en zeer interessant. Het ging over de zes pijlers van de constructivistische instructie. Zijn presentatie is te downloaden vanaf de conferentiesite.
De eerste sessie ben ik bij een presentatie geweest van Guido van Dijk. Guido was onze Benjamin van CODI I Eindhoven. Hij werkt nu voor Niekée aan het Agora project. Het is een nieuwe vorm van onderwijs zonder lessen, zonder vakken, zonder methodes en zonder klassikale lessen. Binnenkort komt er een reportage over deze school bij de VPRO. Erg gedurfd moet ik zeggen maar ik weet dat Guido helemaal nergens bang van is. Overigens is hij twee dagen van de week aan het promoveren bij de OU over juist dit onderwerp. Het staat niet zomaar op een bierviltje wat ze daar doen, er wordt echt over nagedacht en het is wetenschappelijk onderbouwd.
Mijn tweede sessie ging over het inzetten van Google als elektronische leeromgeving. René ter Wel heeft een IT bedrijf maar is ook als docent natuurkunde werkzaam op het Christelijk Lyceum in Zeist. Hij verzorgt de synchronisatie vanuit SOM met de Google Apps for Education. Ze gebruiken vooral Google Docs, Google Mail en de gedeelde agenda's voor het huiswerk. Volgens René werkt het allemaal prima. Het klinkt voor mij heel bijzonder: alle leerlingen een MacBook, SOM en Google Docs! Ik begrijp niet goed waarom het huiswerk niet gewoon in SOM gaat eerlijk gezegd, want dat werkt bij ons op het Ostrea Lyceum heel prima. De synchronisatie doet ie niet voor niks: 1,50 euro per leerling per jaar. Er zijn twee personen aangesteld als beheerders die ongeveer 50 taakuren per jaar krijgen voor het onderhoud. Hij ziet kansen om ook een synchronisatie met Magister tot stand te brengen en dat geloof ik meteen. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan moet je dus zijn bij René ter Weel, stuur een e-mail naar r.terwee@lynxit.nl.
Tussen de middag heb ik uitgebreid bijgepraat met Charles Stork van Slim/SLBdiensten. We waren zo lang in gesprek dat we de kroketten gemist hebben.
Na de pauze was er een keynote van Sjef Drummen van Niekéé. Die was al eens eerder als keynote spreker geweest. Ik kan me nog herinneren dat hij de vorige keer tijdens zijn keynote een schilderij maakte. Hij is namelijk ook kunstschilder. Sjef wil graag mensen laten lachen en vooral laten schrikken met pittige uitspraken. Het is een inspirerende man met een prachtige school.
Tijdens de lunch komen tegenwoordig ook leerlingen aan het woord. Deze keer waren het enkel leerlingen van twee bestuursleden van i&i, namelijk van Ramon Moorlag en Johan Korten. Leerlingen die een leuk plan hebben om iets te maken of te ontwikkelen kunnen een kleine subsidie krijgen van i&i. Waar ik echt van schrok was dat er blijkbaar bij die jongens op school het draadloos netwerk niet beschikbaar was voor de leerlingen. Hoe is het mogelijk zeg? In deze tijd zou je toch verwachten dat er op elke school fatsoenlijk draadloos is voor de leerlingen. Dagvoorzitter Aad van de Drift interviewde de jongens en grapte en grolde wat.
Erik Barendsen heeft ons bij de volgende sessie weer een beetje bijgepraat over de ontwikkelingen van het nieuwe informatica. Dit jaar wordt er stevig aan gesleuteld, het volgend schooljaar moet alles vorm krijgen en vanaf het schooljaar 2016/2017 hebben we een nieuw programma zonder centraal schriftelijk. Er zijn al wat onderwerpen benoemd die uit het programma moeten en er zijn ook all nieuwe dingen genoemd die er zeker in moeten.
De laatste sessie die ik heb gevolgd was er een van Oracle. De Belgische Chantal Teerlinck liet zien hoe je met Alice kinderen spelenderwijs aan het programmeren krijgt. Ze tipte ook iets op van de sluier die over Greenfoot ligt. Greenfoot is fantastisch, en je krijgt binnenkort kansen genoeg om je daar in te scholen. Dat kan bij Oracle, of bij de nascholing van Delft/Radboud.
Volgend jaar de 25e i&i conferentie. Dat zal zijn op woensdag 25 november 2015. Noteert u maar alvast.
Bekijk de foto's.