29e ICT-praktijkdag Antwerpen
Maandag ben ik naar de 29e editie geweest van de ICT-praktijkdag in Antwerpen. Ik woon in Roosendaal dus voor mij was het echt lekker dichtbij. Aanvankelijk wilde ik met de auto gaan maar het ontmoedigingsbeleid van de organisatie op dit punt deed me besluiten toch maar met de trein te gaan. Toen ik online ging om een retourtje Antwerpen te kopen zag ik dat een eerste klas kaartje maar liefst vier euro extra kostte en toen heb ik mezelf maar getrakteerd op eersteklas Antwerpen voor de luttele prijs van 14,80 euro. Ja, reizen met de trein in België is veel goedkoper dan in Nederland.
De hele voorbereiding voor de ICT-praktijkdagen is een genot om mee te maken. Start bijvoorbeeld eens te kijken naar de sessies die er waren: www.ictdag.be/29/aanbod/sessies
Na registratie kun je jezelf inschrijven en kiezen uit meer dan honderd sessies. Het aanbod is heel divers en er moet echt wat voor je bijzitten. Een workshop duurt 2,5 uur en er is geen pauze! Er zijn ook workshops die een hele dag duren, twee keer 2,5 uur dus. Ik wilde eigenlijk zomaar eens wat sfeer gaan proeven en schreef me in voor een hele dag Joomla! voor beginners. Ik ben niet echt een beginner maar in de vierde periode ga ik in 5 vwo acht weken met Joomla! aan de slag en vanwege de nieuwe versie leek het me handig eens mee te kijken met deze cursus.
Tot een week voor de dag kun je overigens je keus gewoon aanpassen. Je logt in op de website en kiest een andere workshop. Daar moet dan nog wel plaats zijn, want het kan zijn dat de workshop volzet is zoals ze dat noemen. Als je ingelogd bent, kun je ook zien wie er al zijn ingeschreven en welke workshops ze hebben gekozen. Onder de 584 deelnemers waren er een veertigtal Nederlanders, veelal uit het PO. Een week voor de dag kreeg ik van de cursusgever een mail met allerlei bestanden die we zouden gaan gebruiken en tevens zijn PowerPoint presentatie. Van de organisatie kregen de Ollanders nog een aparte mail dat we misschien beter onze eigen laptops mee konden brengen vanwege het verschil in toetsenbord (azerty ipv qwerty). Verder nog wat praktische tips met dingen die we alvast thuis op de laptop moesten regelen.
Antwerpen is een fantastische stad en toen ik aankwam ben ik nog even gaan kijken naar de ingang van de dierentuin. Toen onze kinderen jong waren (20 jaar geleden), hadden we een poosje een abonnement op de dierentuin van Antwerpen en we zijn daar echt vaak geweest. Het station van Antwerpen is een aantal jaren geleden ook helemaal opgeknapt en het is erg mooi geworden zeg. Het was een wandelingetje langs de Keizerlei en na een kwartiertje was ik bij het prachtige nieuwe gebouw van de Artesis Plantijn Hogeschool en wel op de Campus Park Spoor Noord. Dat is een HBO met een lerarenopleiding en een opleiding voor verpleegkunde en vroedvrouwen. Brede gangen en grote lokalen, maar dat moet ook wel met 3200 studenten. Bij het “onthaal” kreeg je al een bewijs van aanwezigheid. Die was groen als het inschrijfgeld van 105 euro was betaald en rood als er nog niet was betaald. Ook een naamsticker met daarop de sessies die je ging volgen en de lokalen en tijden die daar bij hoorden.
De dag werd officieel geopend door een hoofd van de school waar we te gast waren. Daarna gaf opperhoofd Hans De Four in een kwartiertje een samengevat overzicht van allerlei workshops die er deze keer op de rol stonden. Dat was een imposant rijtje met allerlei mooie tools waarvan ik er zeker van vijf nog nooit had gehoord. Ik zal het rijtje proberen te pakken te krijgen van Hans. Het was een mooi gezicht met al die 600 mensen in zo’n zaal die gewoon staan met een bak koffie in de hand en allemaal stil zijn als Hans het woord neemt. Hans De Four, met een hoofdletter De en niet Du, ken ik al sinds het jaar 2000 toen we elkaar voor het eerst spraken op de i&i conferentie. Hij is de oprichter en grote man achter www.klascement.be, algemeen bekend in België.
Bij de cursus Joomla! waren we met een stuk of twaalf. Als je twee keer 2,5 uur les krijgt van een goeie docent dan kun je dus heel wat leren. Die sessie van 2,5 uur is een goed idee, want in één uur doe je praktisch niets. In de 2,5 uur is er dus ook geen pauze! Niemand die daar naar taant. Niemand die ook koffie meeneemt naar een sessie of zo.
Docent Bruno bleek een lesgever te zijn van een hogeschool in Hasselt. Onze dochter heeft vijf jaar in Hasselt gewoond en we gingen daar graag naar toe. Marloes zegt altijd dat de mannen in België zo hoffelijk zijn ten aanzien van vrouwen. Ze doen de deur van de auto voor je open en zo. Het is maar dat u het weet. Nu werkt ze inmiddels twee jaar in Engeland en één ding weet ze al zeker: de Engelsen drinken meer dan wij.
De cursus Joomla! was erg interessant en docent Bruno was heel goed. Het meeste wist ik al wel, maar de boekjes die ik heb aangeschaft voor 5 vwo had ik achterwege kunnen laten als ik het materiaal van Bruno eerder had gezien. Ik heb een set van dertig gekocht van het Handboek Joomla! van www.fnl.nl. Bruno liet ons ook nog kennismaken met Artisteer. Dat is een prachtig programma om templates aan te passen van bijvoorbeeld WordPress en Joomla! Daar ga ik maar eens achteraan, het is niet gratis.
Tussen de middag waren er heerlijke broodjes, ik had niet anders verwacht in België. Vijftig jaar geleden ging ik elke zondagmorgen met mijn moeder brood en koffiekoeken halen bij de molen in Kalmthout. Dat was echt een feest als je in zo’n koek met chocola aan de buitenkant en pudding aan de binnenkant beet. Ook ben ik lekker langs de standhouders gelopen en heb ik even bijgekletst met een paar die ik kende en heb ik me voor laten lichten over bijvoorbeeld de Aerohive aangezien we die op onze school ook hebben. Oracle stond er ook met een stand en ik heb weer eens een naam en een e-mailadres van Oracle waar ik iets mee kan: Dieter Deramoudt. Dieter beloofde dat er voor Nederland binnenkort ook weer een contactpersoon komt en dat is hard nodig, want sinds Bas Kamsma van het veld is gestuurd, is er weinig nieuws meer vernomen van Oracle. De Oracle Academy is prachtig vernieuwd. De SQL cursus is helemaal herschreven en de cursus Java ook. Voor mij betekent het dat ik de aantekeningen van www.susendian.nl/sql moet aanpassen en daar ben ik inmiddels mee begonnen. Het nieuwe materiaal gaat nu komen op www.susendian.nl/oracle maar ik ben nog maar bij section five. Paul van Megen heeft een mooie move gemaakt van Limid naar Ctouch. Het was heel goed hem weer eens te spreken.
Na de workshops heb ik met een glas wijn in de hand nog even gesproken met enkele beleidsmakers van de school waar we te gast waren. Ze waren trots op hun school en de 29e ICT-praktijkdag was ook heel goed verlopen vonden ze. En daar was iedereen het over eens. Het is een geoliede machine dat team van Hans De Four. Wat me vooral opviel was dat er heel veel jonge leerkrachten waren en ook dat er heel veel vrouwen aanwezig waren. De sfeer is dan meteen heel anders, veel prettiger dan wanneer je 150 oude mannen bij elkaar zet in een dierentuin of ergens op de hei. Alle deelnemers kunnen nu hun evaluaties insturen en straks als de aanwezigheid helemaal gecontroleerd is, kan iedereen zijn certificaat van deelname downloaden.
De wandeling terug naar het station was heerlijk. Het was mooi weer en ik heb nog een paar foto’s gemaakt van station Antwerpen. In de trein terug heb ik samen gereisd met René Franquinet en Aad van der Drift, twee bestuursleden van i&i. Ze waren naar de ICT-praktijkdag gegaan om te onderzoeken op welke manier ze de i&i conferentie anders vorm zouden kunnen geven. De i&i zal voortaan om de twee jaar zijn en de inhoud zou wel eens heel sterk op de formule van de ICT-praktijkdag kunnen gaan lijken. Ik heb niet zo heel veel foto’s gemaakt, maar de foto van de hal van het station moet je even zien.
Of misschien wil je toch het hele album allemaal.