Programmaraad NIOC 2020
Annemarie Hoevenaars van het Centrum voor Innovatie had me uitgenodigd om zitting te nemen in de programmaraad voor de NIOC 2020.
Gisteren zijn we bijeen geweest met een stuk of twintig vertegenwoordigers vooral uit het MBO en het HBO. Ik was de enige vertegenwoordiger vanuit het voortgezet onderwijs.
De presentatievoorstellen hadden we al eerder in de week ontvangen en het viel me op dat er heel weinig voorstellen waren vanuit het voortgezet onderwijs. Eigenlijk maar eentje, namelijk van Luc van Leeuwe die het Codasium onder de aandacht gaat brengen. De oorzaak zoek ik vooral in de prijs van de conferentie voor docenten. Die is namelijk 430 euro. Dat is dan wel voor twee dagen en inclusief lunch, diner en koffie en thee. Ik vind het erg veel geld, maar het zal wel zijn zoals het bij de i&i Conferentie is: wat het kost dat kost het, als je begrijpt wat ik bedoel.
Ook de plaats waar de conferentie gehouden wordt, kan je misschien tegenhouden: Emmen. Dat kan voor een aantal van ons een wereldreis betekenen. Maar gisteren hoorde ik tijdens de vergadering al dat er toch een speciaal tarief zou komen voor deelnemers uit het primair en het voortgezet onderwijs. En dat is goed, want het lijkt mij dat het belangrijk is dat de verschillende opleidingen van elkaar weten wat er speelt bij informatica op de opleiding van de toeleverende of ontvangende school. Daarom wil ik toch een lans breken voor de NIOC conferentie. We moeten het HBO en het WO laten zien wat we doen op het voortgezet onderwijs. Zeker nu het nieuwe examenprogramma van start is gegaan. Maar ook het MBO wil heel graag weten wat er speelt op het VMBO, want ze hebben daar geen idee van.
Jos Tolboom heeft inmiddels een toezegging gedaan dat iemand van ons of hijzelf in ieder geval een sessie gaat vullen over het nieuwe examenprogramma in het voortgezet onderwijs. En als de prijs bijvoorbeeld gehalveerd wordt als je toch maar één dag komt, dan ga ik toch proberen daar aanwezig te zijn. Ik merkte namelijk wel dat het toch wel erg interessant is om te weten te komen hoe het vak informatica vormgegeven wordt in het MBO en het HBO.
Even over iets over het Consortiumvoor Innovatie. Daar werken om precies te zijn drie mensen. Het eigen gebouw dat ze hebben, noemen ze het Innovatiehuis en dat is dicht bij het station van Den Bosch (8 minuten lopen). De ruimtes kun je gratis gebruiken voor vergaderingen of andere bijeenkomsten. Je kunt er gemakkelijk met twintig personen terecht. Het CvI faciliteert graag ontmoetingen voor het bij elkaar brengen van mensen uit diverse organisaties en werkvelden. Het enige dat je afrekent is de koffie en de thee.