Helpdeskfraude
Vanmorgen heb ik met een aantal buurtgenoten de nestkastjes van de koolmezen en de pimpelmezen geïnspecteerd. Een van de buren vertelde dat zijn zoon Anthony van der Meer een viertal documentaires had gemaakt over fraude op het internet, dus daar was ik wel in geïnteresseerd.
Ik heb de aflevering over helpdeskfraude bekeken en ik denk dat het een uitstekende documentaire is die je kunt gebruiken als het gaat over internetfraude. Ik ga hem zeker aan mijn leerlingen laten zien en er enkele opdrachtjes bij bedenken. Deze aflevering gaat over de telefoontjes die je zogenaamd krijgt van bijvoorbeeld de helpdesk van Microsoft met de mededeling dat er een virus is geconstateerd op je computer en dat ze je kunnen helpen het probleem te verhelpen. De truc is eigenlijk simpel: de klant moet een programmaatje installeren zodat de computer kan worden overgenomen door de helpdeskfraudeur. Allereerst doen ze dan net alsof ze een scan uitvoeren op je computer maar in het echt starten ze gewoon het commando tree vanaf de command line vanuit de root van c:\ zodat alle mappen getoond worden op het scherm. Terwijl die mappen getoond worden typen ze "Virus detected!" en als het commando klaar is, staat er dus op het scherm dat er een virus is gedetecteerd. Vervolgens typen ze netstat in op de dos prompt om even wat interessants te laten zien. Netstat laat gewoon een lijstje zien met IP-adressen met verbindingen die door de computer worden gemaakt. De hacker zegt dan dat die verbindingen allemaal hackers zijn op jouw computer. Vaak laten ze blijkbaar ook nog de Event Viewer zien met evntvwr. Bij Beheergebeurtenissen staan altijd wel fouten of waarschuwingen maar de fraudeur zegt dan dat het komt omdat er een virus op de computer staat of dat er een hacker is binnen geslopen. Als je niet beter weet, dan geloof je dat. Vervolgens gaan ze zeggen dat ze je kunnen helpen, maar dat kost dan een klein bedrag. En dan begint de ellende ... Hieronder de aankondiging van Powned. Bekijk vooral het filmpje, lees meer over de serie bij Metro en NRC. Het is een serie van vier. De volgende documentaires zijn te zien op NPO 3 op donderdag 21 januari om 21:00 uur en op donderdag 18 en 25 maart om 21:55 uur. Elke aflevering duurt 40 minuten.
Bait
Hoe zit de wereld van internetoplichting in elkaar en wie zitten erachter? In de vierdelige documentaireserie "Bait" gaat onderzoeksjournalist en filmmaker Anthony van der Meer op onderzoek uit. Samen met een klein team van vrienden en zijn vriendin duikt hij in het netwerk van internationale oplichters. Door hun eigen methodes tegen ze te gebruiken, probeert hij ze in de val te lokken en geeft hij een unieke inkijk in hun handelswijze, van phishing tot datingfraude.
Reacties
Domini Pauly
Geplaatst op 08 februari 2021 21:55
Dit is inderdaad een leerzame uitzending. Ik heb eerder al eens een reportage gezien over een documentaire maker die zelfs een verborgen camera binnen bij de "helpdesk" opgehangen had. Deze helpdesk is ook door de politie in India opgepakt. Heeft hiervan iemand nog een link?