Schaakles in het rooster
Deze week start op mijn school de derde periode. Op de examenklassen na is dat online uiteraard. In deze periode van tien weken geef ik onder andere één lesuur per week schaakles. De module valt onder de OstreAcademy keuzemodules. Schaken is momenteel echt weer hip dankzij de fantastische Netflix serie The Queen's Gambit. Op de Universiteit Groningen hebben ze nu ook aangetoond dat schaken goed is voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Op sport.nl valt daar nog iets over te lezen. Ook de bekende hersendeskundige Erik Scherder is het daar mee eens.
Schaken dus op het rooster op het Ostrea Lyceum. Schaken kan uitstekend online gegeven worden. De gratis website zonder reclame waar je dan moet zijn, is lichess.org. Als de leerlingen volstrekte beginners zijn, dan kunnen ze daar de regels leren en puzzels maken. Pas wel even het niveau aan naar Makkelijker via een klik op Gezonde Mix. Ook kun je ze alvast tegen elkaar laten schaken, want je kunt je eigen toernooien aanmaken en die afschermen met een wachtwoord zodat alleen jouw leerlingen daar mee kunnen doen.
Maar er gaat uiteraard niets op tegen het schaken met een echte tegenstander met een echt bord en stukken. Als ze weer naar school mogen komen, kan dat gelukkig weer. Als je als school wil starten, heb je schaakmateriaal nodig en daar moet je gewoon eenmalig even investeren. Bij De Beste Zet koop je opvouwbare borden inclusief plastic stukken en een opbergdoos voor iets meer dan 12 euro per set. Bij ons staan in de mediatheek ook altijd enkele sets sinds ik schaakles geef en die borden worden heel goed gebruikt.
Nederland loopt internationaal al jaren voorop als het aankomt op schaaktrainning. Dat hebben we voornamelijk te danken aan Cor van Wijgerden en Rob Brunia die de Stappenmethode hebben ontwikkeld. Om van het begin af aan goed te leren schaken is het belangrijk dat er volgens deze methode wordt gewerkt. Voor de leerlingen heb ik bij De Beste Zet een Stap 1 werkboek aangeschaft, zodat ze daar lekker met een potlood en een gum in kunnen werken.
Op het eind van de cursus maken ze een proefexamen en een echt schaakexamen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Die examens vraag je aan bij de examenconsul van de KNSB in jouw regio. Voor Stap 1 slagen de meeste leerlingen altijd wel en dan zijn ze de trotse bezitters van een Stap 1 diploma.