Brainstormsessie nieuw model vaksteunpunten informatica
Voor de zomer van 2022 moeten alle keuzemodulen voor informatica die gemaakt worden in opdracht van de SLO klaar zijn. Daarna is het de bedoeling dat de SLO al het materiaal overgeeft in beheer aan de Vereniging i&i. SLO stopt met de keuzethema's en in het land moeten er dan een netwerk komen van vaksteunpunten op ongeveer dezelfde manier zoals het is georganiseerd bij het vak NLT. Bij NLT zijn er acht vaksteunpunten en zijn er 80 gecertificeerde modules ontwikkeld.Als je NLT als examenvak op je school hebt, mag je alleen maar deze modules gebruiken en moet je daar als school ook voor betalen.
De vaksteunpunten voor informatica zijn niet in heel Nederland even goed georganiseerd. Er moet in kaart gebracht worden welke er al zijn, wie de personen zijn die aangesproken kunnen worden en misschien moeten er enkele nieuwe vaksteunpunten bijkomen. De vaksteunpunten kunnen docenten informatica helpen met regionale nascholingen en kunnen er voor zorgen dat er meer gediplomeerde docenten informatica komen.
Net zoals bij NLT kunnen er straks wellicht voor informatica met subsidies nieuwe modules worden ontwikkeld die periodiek een soort van APK keuring ondergaan en waar eventueel lichte aanpassingen voor worden aangebracht.
Gisteren was er een Teams meeting onder leiding van Jos Tolboom waar er gebrainstormd werd over dit nieuwe model. Er waren vertegenwoordigers van de SLO, van i&i, van bestaande vaksteunpunten, van Co-Teach Informatica en nog een aantal andere personen die een rol van betekenis kunnen spelen.
Buitenstaanders vragen zich vaak af op hoeveel scholen er nu informatica in de bovenbouw van het vwo en de havo wordt gegeven. Vanmiddag kreeg ik bij die Teams meeting van Ivar een mooi overzicht hiervan. Zoals je ziet, is het percentage scholen iets afgenomen maar is het de afgelopen jaren weer vrij stabiel.