Nieuwtjes uit ComputerIdee
Leuke nieuwtjes in de Computer Idee deze week. Ik haal er een aantal uit:
Word
Vier pagina's over hoe je productiever met Word kunt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over sjablonen, stijlen, autotekst, etc. Eentje pik er even uit: Bronvermeldingen. Daar zouden alle leerlingen ook gebruik van moeten maken bij sectorwerkstukken of profielwerkstukken. Kies Citaat invoegen bij Verwijzingen - Citaten en bibliografie. Vul alle velden in van het venster Bron bewerken en klik op OK. Op het eind van je werkstuk verzamel je alles op een losse pagina. Ga naar Verwijzingen en kies Bibliografie. Kies nu eerst een stijl voor je bibliografie en kies daarna op dezelfde plaats in het menu onderaan voor Bibliografie invoegen. Hoe moelijk kan het zijn?
Coursera
Er is uitgebreid asandacht voor gratis cursussen op het internet. Een nieuwe in het rijtje voor mij is Coursera op www.coursera.org. Daar kun je betaalde cursussen nemen maar er is ook een sectie met gratis cursussen. Filter op Datawetenschap en dan vind je daar bijvoorbeeld cursussen voor Python
Chrome Privacy
De Chrome browser houdt een lijst bij van de websites die je het meest frequent en intensief bezoekt. De lijst wordt samengesteld op basis van verschillende factoren zoals het aantal toetsaanslagen, muisklikken en scrollactiviteit. Je kunt het bekijken door chrome://site-engagement in de adresbalk in te voeren.
Nieuw in Windows 11
Als je de laatste update van Windows 11 hebt met de najaarsupdate dan komen er tientallen functies en mogelijkheden bij. Zo kun je bijvoorbeeld een galerieweergave kiezen in de verkenner om snel door foto's te bladeren. Open de map in de verkenner en klik linksboven op Galerie.
Nieuw in de verkenner is ook de knop Details (rechtsboven). Je moet wel Detailvenster hebben gekozen bij Weergeven. Je krijgt gedetailleerde informatie over een geselecteerd bestand en je kunt het bijvoorbeeld direct versturen met e-mail.
Windows biedt nu ondersteuning voor meerdere archief formaten. Naast zips kun je vanuit de verkenner nu ooik rar, gz, tar, bz2, tgz en 7z bestanden uitpakken zonder dat je die tools geïnstalleerd hebt.
Eigen pictogram voor USB
Je kunt een eigen pictogram laten zien als je een specifieke usb-stick aansluit. Maak een bestandje in kladblok met op twee regels:
[autorun]
ICON=<bestandsnaam>.ico
En sla dat op op de usb-stick met als naam autorun.inf. Zorg dat ook het pictogram op de stick staat met dus .ico als extensie. Je krijgt dan de afbeelding voor de naam van de stick in de verkenner. Het is wel grappig om toe te passen als je usb-sticks gaat uitdelen denk ik. Vroeger deed je hetzelfde met cd's en dvd's dacht ik.